10 mladih stručnjaka započinje stažiranje u agro-biznis preduzećima

Na inicijativu i uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta, deset privrednih subjekata iz agro-biznis sektora na području sjeverozapadne BiH izrazilo je interes za prijem studenata i mladih stručnjaka, koji će im pomoći u obavljanju različitih poslova u njihovim redovnim poslovnim djelatnostima (prerada poljoprivrednih proizvoda, istraživanje tržišta, razvoj proizvoda, brendiranje itd.).

Preduzeća koja su izrazila interes su: Mushrooms trade d.o.o., Prirodno bilje d.o.o., PZ „Agrojapra“, Bihaćka pivovara d.d., SPZ „Agro Dar, ZZ „Agro San“, PZ „Krug“, Rapić d.o.o., Eko Bel d.o.o. i Centar za ekonomski i ruralni razvoj – CERD.

Ova aktivnost ima dvojaku vrijednosti, jer pored pomoći koju će privredni subjekti dobiti, osiguraće se i stručna praksa za studente i mlade stručnjake bez radnog iskustva, a upravo kroz ovaj vid stručnog osposobljavanje omogućiće im se olakšan pronalazak zaposlenja na tržištu rada. Interesovanje da stažiraju u ovim preduzećima pokazala je ukupno 31 mlada osoba. Nakon procesa selekcije, ukupno 10 studenata i mladih inženjera osnažiće svoje kapacitete u toku dvomjesečne prakse, a njihov rad i razvoj biće praćen od strane mentorskog tima projekta.

Ovu aktivnost implementira Centar za ekonomski i ruralni razvoj – CERD u okviru AgMENTOR sistema podrške u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine.