60 žena porušilo stereotipe u pčelarstvu

U Laktašima je nakon 12 mjeseci intenzivnog rada uspješno okončana škola pčelarstva za žene u organizaciji USAID/Sweden FARMA II projekta, kroz koju je prošlo 60 korisnica iz Laktaša, Teslića, Kotor Varoši, Gradiške, Sanskog Mosta i Ključa.

U sklopu aktivnosti "Podrška stvaranju ženskog preduzetništva u ruralnim područjima kroz pčelarstvo i proizvodnju ljekovitog bilja", učesnice projekta prošle su intenzivnu obuku o savremenoj tehnologiji pčelarenja, a u sljedećih godinu dana biće podržane kroz individualno mentorstvo na vlastitim pčelinjacima. Korisnicama je dodijeljena i pčelarska oprema u vrijednosti 37.000 KM, u vidu osnovnog seta opreme za započinjanje pčelarske proizvodnje. Osim toga polaznice su prošle i obuku iz sektora ljekobilja.

Marie Bergstrom, direktorica za razvojnu saradnju Ambasade Švedske u BiH, kazala je da je jedan od razloga podrške BiH pomoć na njenom putu ka članstvu u EU. "Mislimo da je jako važno podsticati ekonomski razvoj ove zemlje kroz razvoj radnih mjesta, jer život žena u ruralnim područjima nije lak", kazala je Bergstrom.

Ranko Karapetrović, načelnik opštine Laktaši koja je također podržala implementaciju projekta, kazao je da je zadovoljan uspješnom realizacijom projekta, te da je ovo vrlo značajna stvar za žene sa ovih područja. "Ovaj projekat se odnosi na jačanje tržišne sposobnosti žena i vjerujem da će pomoći poboljšanju njihovog finansijskog stanja i da će steći dodatna iskustva iz ove oblasti", rekao je Karapetrović. Alma Zukić iz Sanskog Mosta, koja je učestvovala u tom projektu, kazala je da su proteklu godinu dana žene provele u kvalitetnom radu i stekle nova iskustva, te proizvele svoj prvi med. "Pčelarstvom se nisam bavila prije i ovo je odlično iskustvo za mene i cijelu ekipu iz Sanskog Mosta", kazala je Zukićeva.

Miodrag Matavulj, direktor Centra za ekonomski i ruralni razvoj (CERD), koji je implementirao ovaj projekat, kazao je da je cilj projekta da žene nauče kako da prave med i kako da same pokrenu svoj biznis.

Izvor: USAID/Sweden FARMA II, Nezavisne novine, Anadolu Agency