FANA Srebrenik: Tri decenije prerade voća i povrća u Srebreniku

USAID/Sweden FARMA II je podržao razvoj i širenje kapaciteta kompanije "FANA" iz Srebrenika

Priča o prvom privatnom društvu za preradu voća i povrća u Bosni i Hercegovini nas dovodi u Srebrenik. Alen Džafić, rukovodi poslovanjem porodične kompanije “FANA”, osnovane prije tri decenije.

“Ideja za pokretanje ovog biznisa je nastala kao odgovor na veće tržišne viškove voća i povrća na našem području, a koje u datom momentu nisu mogle pronaći svoje mjesto na policama, te ih je bilo potrebno konzervirati u gotove proizvode i tako im produžiti rok upotrebe u prerađenom obliku te dati im novu vrijednost”, pojašnjava Džafić.

Sjeveroistočni dio Bosne i Hercegovine u kojem je locirana i “FANA”, predstavlja optimalnu sirovinsku bazu gdje se tradicionalno uzgaja svježe voće i povrće, a kojem pogoduju povoljni klimatski i geografski uslovi.

“Osnovni asortiman gotovih proizvoda čine prerađevine od voća: marmelade, džemovi, voćni kompoti i pekmezi; te marinirano konzervirano povrće: krastavci, paprike, cvekla, miješana salata i slično. Gotovi proizvodi se plasiraju na domaćem, a već dvadeset godina i na inostranima tržištima pod vlastitim imenom i robnim markama”, dodaje Džafić.

Trenutne aktivnosti  koje se provode su brendiranje pojedinih linija vlastitih gotovih proizvoda, što su već učinili sa brendom "Marino" koji obuhvata prerađevine od povrća.

“Brendiranjem namjeravamo u narednom periodu izgraditi prepoznatljiv identitet naših proizvoda. U nastojanju da budemo efikasniji i konkuretniji značajno nam je pomogao projekat USAID/Sweden FARMA II kroz sufinansiranje nabavke jedne proizvodne linije u preradi povrća, a koja će nam pomoći da budemo konkurentniji, prije svega na inostranom tržištu. Ova saradnja će nam omogućiti i pretpostavke za budući razvoj te povećanje otkupa svježeg povrća. Idemo dalje”, zaključuje Džafić.