Koordinacioni odbor živinara-peradara BiH: Tražimo ubrzanje aktivnosti na odobrenju izvoza u EU!

Predstavnici USAID/Sweden FARMA II učestvovali na sastanku i predstavili svoje aktivnosti

Na petoj sjednici Koordinacionog odbora živinara-peradara Bosne i Hercegovine okupili su se vodeći proizvođači živinarskih-peradarskih proizvoda na tržištu BiH, te su usaglasili zaključke koje su upuitli prema javnosti i institucijama. Na sastanku u Banjoj Luci učestvovali su predstavnici kompanija “Agreks”, “Madij”, “Perutnina Ptuj”, “Brovis”, “Iradia”, “Agromiks”, “Farme peradi Brčko”, Veterinarskog instituta “Dr. Vaso Butozan”, zatim predstavnici Zajednice živinara RS, Udruženja peradara BiH, te predstavnici USAID/Sweden FARMA II projekta.

Na sjednici je razmatrano stanje u živinarskoj-peradarskoj proizvodnji u BiH, sa utvrđivanjem preporuka za aktivnosti Koordinacionog odbora u narednom periodu.

“Postojanje i aktivnosti Koordinacionog odbora živinara-peradara BiH su u potpunosti opravdali očekivanja i treba nastaviti sa radom i u narednom periodu. Ključni korak u narednom period je zahtijevati od nadležnih institucija BiH da se pokuša ubrzati aktivnost na odobrenju izvoza u zemlje EU. U sklopu toga aktuelizovati zahtjev za izvoz konzumnih i rasplodnih jaja u zemlje EU”, poručuju živinari.

“Tražimo od državnih institucija, u saradnji sa proizvođačima, hitno rješavanje problema zbrinjavanja animalnog otpada. Zahtijevamo poboljšanje uslova poslovanja privrede, a naročito smanjenje poreza i doprinosa, kao i ukidanje ogromnih i po broju i po iznosu parafiskalnih nameta”, dodaju iz Koordinacionog odbora.

“Zaključili smo potrebu dostavljanja podatke o visini podsticaja proizvodnje, kako bismo tražili ujednačavanje podsticaja po nadležnosti od strane entiteta i distrikta Brčko na jedinstvenom tržištu. Tražimo održavanje sastanka sa predstavnicima USAID/Sweden FARMA II projekta, a posebno želimo zagovarati partnerski odnos Savjeta ministara, kao i MVTEO, Ureda za veterinarstvo BiH, Agencije za ispravnost i zaštitu hrane, STK BiH i ostalih nadležnih državnih organa BiH u rješavanju svih bitnih pitanja za proizvodjace u ovom sektoru u BiH”, zaključili su na svom redovnom sastanku predstavnici peradarskog-živinarskog sektora u Bosni i Hercegovini.