‘Košnica’ iz Gradiške okuplja pčelare oko zajedničkog brenda meda

Sarajevsko "Oslobođenje" donosi tekst o uspješnoj priči kompanije "Košnica"

Da je pčelarstvo trend koji se širi u gradovima i selima na Savi, potvrđuje nam Goran Mirjanić, docent na Poljoprivrednom fakultetu u Banjoj Luci, te pčelar praktičar još od 1995. godine. Kroz svoju kompaniju ‘Košnica’ razvija novi model uvezivanja pčelara iz cijele zemlje, a konačni cilj mu je unapređenje proizvodnje i jačanje brenda domaćeg meda, kako bi se u budućnosti moglo razmišljati o izlasku na tržišta Evropske unije. U Gradišci vremena za odmor nema, a u ‘Košnici’ imaju velike planove za naredni period.

“Pokrenuli smo posao još 2005. godine s ciljem da kroz savjetodavstvo u pčelarstvu pružimo podršku pčelarima na terenu. Danas radimo sa pčelarima iz cijele regije, kroz osiguranje i nabavku pčelarske opreme, pribora i gotovih pčelinjih proizvoda. Želja nam je da zdravo hranimo svoj narod, da pomognemo razvoju našeg kraja i nadam se da smo po tome već i prepoznati“, kazao je Mirjanić.

Pčelari u Gradišci i u cijeloj Bosni i Hercegovini imaju želju dalje raditi na razvoju proizvodnje, širenju mreže i osiguranju veće prepoznatljivosti njihovog meda.

“Želimo uspostaviti jače kooperativne odnose sa pčelarima, te kroz brend 'Med medeni Košnica' osigurati plasman svih gotovih pčelinjih proizvoda i uslužno pakovanje. Tako ćemo zajedničke proizvode pod istim brendom plasirati širom zemlje. Nakon toga nam je izazov tržište Evropske unije, a vrijeme za 'izbirljiva' strana tržišta tek dolazi – kada kroz jedinstven strateški pristup podignemo svijest o kvalitetu meda iz Bosne i Hercegovine“, dodaje Mirjanić.

Mirjanić ističe važnost saradnje sa USAID/Sweden FARMA II projektom, kroz koji je osigurano unapređenje pčelarstva i uvođenje savremenih praksi i tehnologija.

“Imali smo izuzetno korektnu saradnju sa USAID/Sweden FARMA II projektom koji je bio važan oslonac za pčelare kako u našoj zajednici, tako i širom zemlje. Zahvaljujući njihovoj podršci razvili smo brend o kojem sam govorio, ‘Med medeni Košnica’, a značajno su nas podržali i kroz nabavku poluautomatskih punionica meda. Podrška pčelarima je potrebna posebno u omasovljenju članstva u pčelarskim udruženjima, uključivanju mladih i žena. Zajedno moramo to uraditi, a ko drugi nego mi pčelari. Trebamo biti jedinstveni u ostvarivanju ciljeva, zajedno se boriti protiv svih izazova u pčelarstvu i dati svoj doprinos napretku”, zaključio je Mirjanić.