‘Linija voća’ iz Brčkog povećala proizvodnju i broj zaposlenih

Uspješna priča o podršci USAID/Sweden FARMA II kompaniji u Brčkom

U septembru završava berba šljive i kruške, a trenutno je vrhunac berbe jabuke. Razgovaramo sa Osmanom Mulahalilovićem, vlasnikom kompanije „Linija voća“ u Brčkom. Voćarstvom se bavio iz hobija, da bi 2006. godine kupio kompaniju „Linija voća“, koja danas ima preko 100.000 zasađenih stabala voća.

„Imamo 15 stalno uposlenih radnika, a u toku berbe zaposlimo još 30 sezonskih. Imamo sadnice višnje, šljive, jabuke, kruške. Sada završavamo berbu šljive i kruške, a počinje berba jabuke“, kaže nam Osman.

Ljubav prema voćarstvu je prenio i na svog sina Ismara, koji je umjesto da preuzme advokatsku kancelariju, odlučio da radi na razvoju poljoprivrednog preduzeća. Porodični biznis se širi, ali im je svaka podrška dobrodošla.

„Imamo vlastitu hladnjaču kapaciteta 700 tona, gdje možemo skladištiti jabuku, da istu onda plasiramo tokom zime. Nedavno smo kroz USAID/Sweden FARMA II projekat nabavili sušnicu za sušenje šljive, tako da možemo osušiti 400 tona svježe šljive, te time smanjiti izazove oko plasmana proizvoda. Pothlađujemo je u hladnjači i takvu je sušimo“, dodaje Osman.

Zahvaljujući radu sa USAID/Sweden FARMA II Projektom podigli su proizvodnju, uvećali broj zaposlenih te osigurali nove prilike za napredovanje poljoprivrednicima sa kojima sarađuju. Posebno važnu ulogu u razvoju biznisa imaju žene.

„U poljoprivredi smo svi jednaki, radimo zajedno i pravimo rezultate. Žene koje rade na pripremi šljiva za sušenje su ključne za kontrolu procesa i osiguranje kvalitete. U narednom periodu se planiramo baviti i preradom ostalog voća, postaviti liniju za zamrzavanje i otkoštičavanje višnje. S lokalnim vlastima imamo stabilnu saradnju – osiguravamo podsticaje, a vjerujemo da ako bi se zakup državnog zemljišta davao duže u zakup, to dodatno ohrabrilo ulaganja u poljoprivredu“, objašnjava Osman.

„Prostora za optimizam ima. Planiramo izvoz suhe šljive, te kao što sam već rekao, moramo ulagati i širiti proizvodnju. Nadam se da će moj primjer ohrabriti i druge da investiraju u poljoprivredu, te da će kroz pokrivanje različitih sorti voća osigurati da se ne izlažu rizicima stalnih pomjeranja na tržištu. Sa vrijednim radom i dobrim planiranjem rezultati neće izostati“, zaključuje Osman.