One idu naprijed: Plodovi šume donose prihode ženama sa Romanijskog polja

Uspješna priča o ženama u poljoprivredi

Žljebovi, selo nadomak Sokaca, pokrio je nanos sniejga. Dočekuje nas Milanka Tošić, jedna od preko stotinu kooperanatica sa romanijske regije, koje rade na prikupljanju šumskih plodova i pečurki, u saradnji sa lokalnom kompanijom „Bilje i ljekobilje“ Sokolac. „Ovih dana nas samo možete omesti u čišćenju puteva koje je zahvatio snijeg“, kaže kroz smijeh Milanka.

Ona ja majka dvoje odrasle djece, te je posljednjih nekoliko godina, običaj skupljanja plodova u obližnjim šumama Romanije učinila izvorom dodatnih primanja koje joj omogućavaju prilike za nova ulaganja.

„Imamo svoj plastenik u kojem osiguravamo voće i povrće za vlastite potrebe, također imamo sadnice malina, koje su nakon nekoliko godina iznenada rodile, bez da smo puno nade polagali u njih. S druge strane, prikupljanje plodova šume je posao koji je nešto drugačiji od svega drugog u poljoprivredi. Za to je potrebno znanje, strpljenje i spremnost da pronađete prava mjesta“, pojašnjava Milanka.

Zima je miran period na Sokocu, pa se ovaj period koristi za planiranje novih projekata i inicijativa. „U proljeće dolazi smrčak i reduša. Može se sakupiti i po pet kilograma na dan, a otkupna cijena jednog kilograma sirovog smrčka je 25 maraka. U prirodi ga ima dosta, praktično mi skupljamo u krugu od pet kilometara, ukoliko prepoznajete lokacije i steknete neko iskustvo kroz rad sa nekim ko je već sakupljao. Isto vrijedi i za različite ljekovite biljke, te smrekove bobice, pa tako svaki trenutak od ranog proljeća do kasne jeseni plodova ima uvijek “nešto za ubrati na Romaniji.”

„Radimo sa kompanijom 'Bilje i ljekobilje' sa Sokoca, koje je dobilo podršku od USAID/Sweden FARMA II projekta za uključivanje žena u poljoprivredne procese, edukaciju i nabavku opreme. Sada se plodovi koji se prikupe mogu dalje prerađivati, naprimjer u eterična ulja kroz destileriju. Također, kompanija ima sušaru i hladnjače, što olakšava primanje robe, pripremu i skladištenje. Kroz ovaku saradnju mi imamo šansu za redovne prihode, sigurnog kupca, ali i priliku da kroz dalju edukaciju saznamo više, proširimo posao i same pokrenemo različite inicijative u poljoprivredi“, zaključuje Tošić.