Poljoprivrednici tuzlanske regije učestvovali u radionici o brendiranju proizvoda

USAID/Sweden FARMA II podržala edukaciju poljoprivrednih proizvođača

USAID/Sweden FARMA II projekat nastavlja podržavati treninge i radionice širom zemlje s ciljem unapređenja grafičkog dizajna i marketinga za organizacije iz sektora poljoprivrede. Ovog puta, domaćin je bila Kantonalna privredna komora Tuzla. Kroz radionice su se učesnici imali priliku upoznati sa različitim informacijama i dobiti savjete iz oblasti marketinga, grafičkog dizajna, brendiranja proizvoda, etikete i pakovanja poljoprivrednih proizovda.

“Vjerujemo da ovakvi koraci donose unapređenje vlastitog dizajna i bolje razumijevanje svih procesa vezanih za dizajn, kao i razumijevanja drugih pitanja iz oblasti marketinga. Poseban naglasak je stavljen na potencijalnu saradnju sa vanjskim dizajnerima i upute firmama kako da vode ovaj proces i izvuku maksimalnu vrijednost iz uloženih sredstava, ali će biti date i određene smjernice za dizajnere amatere”, poručuju iz USAID/Sweden FARMA II Projekta.

Radionici u Tuzli su prisustvovali predstavnici preko 30 kompanija i poljoprivrednih organizacija. Među njima je i Maja Mitrović sa farme Milo selo.

“Farma Milo selo prostire se na površini od 25 hektara netaknute prirode u podnožju planine Ozren, oko 5 km sjeverno od Mosorovca i Modračkog jezera, a ono što našu farmu čini još posebnijom su dvije riječice Bukovica i Lukavčić i nekoliko prirodnih bunara. Okruženje je idealno za proizvodnju organskih proizvoda koji afirmiraju zaboravljene tradicijske vrijednosti a sve to uz očuvanje i poštivanje prirode i okoliša. Na našoj farmi možete pronaći proizvode od kozijeg mlijeka te povrće i voće iz organske proizvodnje. Također našim kupcima možemo ponuditi i pekmeze, sokove, domaće organske voćne rakije. Kompletna proizvodnja je zaokružena u integrativni model tako da je logično povezana vlastita proizvodnja hranjiva za koze u organskom režimu, a dobiveni proizvodi meso, mlijeko i mliječni proizvodi imaju dodatnu vrijednost jer su u organskom režimu. Nus proizvodi animalne proizvodnje: stajnjak, osoka i sirutka imaju punu primjenu u pripremi tla i kasnijoj ishrani višegodišnjih kultura voća”, pojašnjava Mitrović.

“Današnja radionica privukla nam je pažnju zbog predstojećeg redizajna koji planiramo aplicirati. Svakako, želimo saznati sve o inovacijama, iskustvu drugih, te mišljenja stručnjaka. Ovakve prezentacije donose nam novo znanje potrebno za budući rad”, dodala je Mitrović.