Prilikom otvaranje nove kancelarije u Banja Luci predstavljeni dosadašnji rezultati

U Banja Luci je danas u prisustvu velikog broja korisnika i partnera USAID/Sweden FARMA II projekta otvorena nova, veća kancelarija na adresi Vidovdanska bb (Poslovni centar Krajina, prvi sprat).

"Vidimo napredak u aktivnostima USAID/Sweden FARMA II projekta u posljednjih 20 mjeseci. Samo kroz program grantova, očekujemo investicije u vrijednosti većoj od 10 miliona KM, otvaranje 340 novih radnih mjesta i koristi za gotovo 4.000 poljoprivrednika!" - izjavio je Andrew Boegel, direktor Ureda za ekonomski razvoj USAID-a BiH, prilikom otvaranja nove kancelarije USAID/Sweden FARMA II projekta u Banja Luci.

Ovaj događaj je poslužio kao prilika da se porazgovara o nekim od rezultata USAID/Sweden FARMA II projekta do danas, te da se sa učesnicima iz javnog i privatnog sektora prodiskutuje o planovima za budućnost.

Direktor Zajednice živinara RS Nebojša Rakić rekao je da su tokom prošle godine utvrđeni pravci saradnje sa USAID/Sweden FARMA II projektom, te da je značajna podrška pružena u oblasti stvaranja uslova za izvoz živinskog mesa i jaja na tržište EU. "Na naše zadovoljstvo to se vrlo uspješno odvija i 26. septembra očekujemo kontrolu iz EU. Mislimo da će neka od naših preduzeća sigurno dobiti dozvolu da izvoze u EU, jer smo stvorili uslove za to uz pomoć svih ovih subjekata, a u prvom redu USAID-a", istakao je Rakić.

Direktor JU Veterinarski institut Republike Srpske "Dr. Vaso Butozan" Željko Sladojević istakao je da ova ustanova ima dugogodišnju saradnju sa USAID/Sweden FARMA II projektom kada je riječ o jačanju kapaciteta, a u ovoj godini potpisan je novi ugovor koji se odnosi na praćenje bolesti plavog jezika i kvrgave kože, gdje će Institut raditi određene analize i vidjeti kakva je situacija na terenu. "FARMA II nam je dala izuzetnu podršku. U ranijih nekoliko godina dobijali smo podršku u smislu nabavke nove opreme, opremanja laboratorija, jačanja kapaciteta naših laboratorija", naglasio je Sladojević.

Direktor Poljoprivredne škole Edi Haneš rekao je da je sredinom maja otvorena mini sirana, radionica za preradu mlijeka, sa adekvatnom opremom za stručnu i praktičnu obuku. I to je primjer mini prerađivačkog kapaciteta za proizvodnju mliječnih proizvoda po tradicionalnim recepturama. Dodao je da je vrijednost ovog projekta 5.000 eura.
Istakao je da se u sirani obučavaju učenici ove škole, ali i studenti Tehnološkog fakulteta i drugi, a od oktobra će početi i obuka 24 mladih koji imaju svoje farme i žele da prošire proizvodnju, koji će dobiti zvanične certifikate.

(Izvor: USAID/Sweden FARMA II, Glas Srpske, Dnevni Avaz)