Saznajte recepte za jela koja će na FARMA Danu pripremiti ambasadorica Švedske i ambasador SAD-a

Danas spremamo bosanskohercegovačko pileće meso po receptima iz SAD-a i Švedske.

Na današnjem “Danu FARMA projekta” koji će se održati u Ambasadi Švedske, pored prezentacije izlagača – poljoprivrednih proizvođača iz cijele zemlje, imat ćemo priliku gledati i “cooking show” sa ambasadoricom Švedske Johannom Strömquist i ambasadorom SAD-a Ericom Nelsonom. Tom prilikom će pripremiti i pokazati način pripreme autentičnih jela iz Švedske i SAD-a na bazi pilećeg mesa i povrća. 

Ambasadorica Johanna Strömquist

Piletina sa umakom od vrhnja, kiselim krastavcem i želeom
Pileće meso
So i crni biber
5 dl vode
1 kockica pilećeg bujona

Za pripremu kiselog krastavca
1/2 dl ocata (12%)
1 dl šećera
1 1/2 dl hladne vode
1 krastavac
peršin

Umak
3 dl vrhnja za kuhanje
2 kašike žele crne ribizle 
2 kašike kukuruznog brašna

Ambasador Eric Nelson

BBQ Chicken Sliders
12 mekanih peciva za večeru
3 šolje (675 g) izgnječene kuhane piletine
6 kašika (90g) BBQ sosa
½ crvenog luka, tanko narezan
6 kriški sira proizvođača
¼ šolje (10 g) svježeg peršina, sitno sjeckanog
2 kašike putera (ako se peče u pećnici)
(Sastojci za 12 komada)

Domaći BBQ sos
1/2 šalice (120 ml) ketchup od rajčice
1/4 šolje (60 ml) vode
2 žlice (30 ml) smeđeg šećera
2 žlice jabukovo sirće (30 ml)
2 žlice (30 ml) med
2 žlice (30 ml) Worcestershire umak
1 kašika kašike. (5 ml) čili paprika u prahu
1/4 žlice. (1 ml) sos od ljute paprike
(čini 8 porcija po 30ml)

Pico de Gallo

5 zrelih malih rajčica/paradajza, narezanih
2 režnja bijelog luka, mljevena
1/4 šalice (60 g) narezanog luka
1/4 šalice (60g) sjeckani cilantro
2 jalapeño paprike
2 kašike (30g) svježe iscijeđenog soka od limete
1/2 kašike (15g) maslinovog ulja
1/2 kašike (prstohvat) soli
1/4 žličice (sitnog prsta) mljevenog kumina