Sektor peradarstva u Bosni i Hercegovini dobija nova krila

U organizaciji USAID/Sweden FARMA II i Vanjskotrgovinske komore BiH, danas je u Sarajevu održano potpisivanje dodjele bespovratnih sredstava za provedbu aktivnosti koje će doprinijeti poboljšanju konkurentnosti sektora peradarstva u BiH.

„Mi smo zahvalni i USAID i FARMA II jer su nam pomogli, savjetima i smjernicama, prvo kad smo planirali pokrenuti izvoz u EU. I sada, ovaj drugi dio direktne pomoći, koji se sastoji u dodjeli grantova našim članicama, koji idu za unapređenje tehnologije u skladu sa EU propisima proizvodnje sigurne hrane i ekološkog zbrinjavanja otpada,“ izjavio je Nebojša Rakić, predsjednik Zajednice živinara RS, iz Srpca, jednog od dobitnika bespovratnih sredstava.

Po javnom pozivu, upućenom u aprilu 2017. godine, USAID/Sweden FARMA II je zaprimila ukupno 82 prijave, od kojih se 11 organizacija kvalificiralo za dobijanje sredstava. Ukupna investicija kroz podržane projekte iznosi 1.6 miliona KM, što uključuje udio USAID/Sweden FARMA II u iznosu od preko 600.000 KM, dok će aplikanti sami uložiti preko milion KM.

„Grant koji smo danas dobili uložit ćemo u nabavku laboratorijske opreme, koja će garantirati proizvodnju sigurne hrane. Od ovoga će imati koristi i naših 150 kooperanata, jer će biti u mogućnosti konstantno kontrolirati kvalitet svojih proizvoda, ali i svojih proizvodnih prostora,“ izjavio je Damir Softić, zamjenik direktora Madi iz Tešnja.

Kroz planirane projekte bit će zaposleno 37 novih radnika, te će biti pružena direktna podrška za više od 30, a indirektno za više od 100 proizvođača u sektoru peradarstva. Dodijeljeni grantovi će se koristiti za potporu investicijama u svim fazama lanca vrijednosti od inkubatorskih stanica, preko opremanja, automatizacije i modernizacije farmskih objekata, pa do nabavke laboratorijske opreme i poboljšanja energetske učinkovitosti. Većina grantova istovremeno je usmjerena i na povećanje higijene i kvaliteta krajnjih proizvoda.

Dobitnici grantova su peradarske kompanije Madi doo iz Tešnja, Farmavit doo iz Ljubinja, Kiko doo iz Bijeljine, Brovis dd iz Visokog, Poljovet doo iz Gradačca, Agromix doo iz Doboja, Poljoprivredni proizvođač Grozdanović Zdravko iz Dervente, udruženje Zajednica živinara RS iz Srbca, Bios-S doo iz Srebrenice, Avis DM doo iz Srbca i Andrić Farm doo iz Pelagićeva.