U Istočnom Sarajevu održana promocija lokalnih poljoprivrednika i proizvođača

Saradnja sa lokalnom zajednicom i prilika za podršku malim proizvođačima sa područja sarajevsko-romanijske regije

U subotu je u tržnom centru „Bingo“ u Lukavici (Istočno Sarajevo) održano predstavljanje lokalnih poljoprivrednih udruženja i proizvođača. Promotivni događaj je bio prilika i za razgovor o šansama za povezivanje i saradnju u lokalnoj zajednici, ali mogućnostima koje se nude za pristup tržištu. Inicijativu je podržao USAID/Sweden FARMA II Projekat. Da udruživanje može donijeti uspjeh u ovom sektoru potvrđuje i priča Slobodanke Veselinović.

„Udruženje broji pedeset članica, proizvodimo voće i povrće u Vojkovićima. Između ostalog, u ponudi imamo ajvar, bestilj, sokove od aronije i ruže. Radimo zajedno i to donosi rezultate“, pojašnjava nam Slobodanka, koja na današnjoj promociji učestvuje sa još desetak žena iz udruženja „Probudi se“.

„Gradska pijaca Pale je danas ovdje sa nekoliko proizvođača i prodavača. Radimo na tome da se povežemo, na Palama smo nedavno imali i noćne markete koje posjećuju potrošači iz cijele regije. Ovo je dobra prilika da se predstavimo potencijalnim kupcima“, kazala je Ubavka Trifković, koja je danas promovisala prirodne sapune i kozmetiku.

Pored udruženja „Probudi se“ i Gradske pijace Pale, na promociji učestvuju Udruženje „Romanijski skorup kajmak“, Poljoprivredna zadruga „Uvac-Rudo“, Udruženje „ŽIR“, Udruženje poslovnih žena BiH „BH Treasures“, te samostalni poljoprivredni proizvođači Dragica Kapuran i Branka Davidović.

„Imam plantaže u Miljevini i na Palama. Zbog izazova sa cijenom maline, krenuli smo u proizvodnju džemova i sokova. Radimo sok od jabuke, šljive, jagode, maline. Nije jednostavno pronaći sredstva za nabavku mašina, a svako novo ulaganja je izazov. Ono što je važno je da nas kupci prepoznaju, naše organske proizvode, za koje se tačno zna put od kada posadite malinu do vašeg stola. I mislim da je to najvažnije na putu da steknemo povjerenje kupaca u našoj sredini“, poručuje Branka.

„Želimo se zahvaliti Regionalnoj savjetodavnoj službi Sokolac i partnerima iz lokalnih zajednica sarajevsko-romanijske regije na podršci te velikom odzivu lokalnih proizvođača. Izuzetno je važno da potrošači prepoznaju značaj davanja prilike domaćim prozivodima, te da saznaju više o lokalnim poljoprivrednim inicijativama koje nude svoje proizvode i traže prostor na tržištu“, poručuju iz USAID/Sweden FARMA II Projekta.