USAID BiH u posjeti dobitniku Srebrene medalje za najbolji sir

Zadruga Zlatna kap iz Jelaha, koja je počela sa radom 2008, godine, je mini-sirana koja već godinama uspješno proizvodi neke od najpoznatijih sireva u Bosni i Hercegovini. Najnovija potvrda njihovog uspjeha I posvećenosti poslu je došla nedavno iz Beograda, gdje su osvojili Srebrenu medalju za najbolji sir na VII Balkan Cheese Festivalu, koji je održan 16. – 17. februara.

Ovo je, između ostalog, bio i jedan od razloga posjete direktora USAID BiH, Petera Duffya, ovoj zadruzi, dobitniku jednog od grantova za poboljšanje konkurentnosti sektra mljekarstva USAID/Sweden FARMA II projekta.

“Trenutno imamo 250 kooperanata, a 90% njih su žene. Žene su pokretačka snaga ove zadruge. Od početka rada, 2008. godine, postepeno smo proširivali proizvodne kapacitete i broj kooperanata. Naš krajnji cilj je obrada ukupne količine mlijeka, koje sada otkupljujemo, u kvalitetan sir,“ izjavio je Maid Smaić, direktor zadruge Zlatna kap iz Jelaha.

„Zaista se divim kako je ova zadruga riskirala i kao rezultat, sada podržava preko 250 lokalnih porodica. Ovo je tačno ono što mi, USAID i Vlada Švedske, kao donatori, želimo ohrabriti. Ovo je sjajan primjer kako naporan i pošten rad, ali i odlučnost mogu imati pozitivan uticak na ruralne zajednice u BiH,“ izjavio je Peter Duffy tokom posjete.