Hrana gurmana

Kampanja hrana gurmana

Sweden/USAID FARMA II projekt pokrenuo je 1. jula 2020. godine kampanju Hrana Gurmana kako bi pomogao malim preduzećima u BiH da se nose sa negativnim ekonomskim efektima pandemije COVID-19. Tokom prva tri mjeseca, od 1. jula do 25. septembra, kampanja je premašila zacrtane planove i promovisala je ukupno 146 malih preduzeća, uključujući 109 proizvođača visokokvalitetne hrane, 20 prodavnica i 17 restorana. Kampanja je nastavljena 1. decembra 2020., tik pred prazničnu sezonu kako bi još jednom skrenula pažnju potrošača u BiH na lokalne delicije i male biznise koji ih proizvode. Kampanja je do 19. aprila 2021. uključila dodatne male biznise čime će njihov broj dosegao 215.

Sweden/USAID FARMA II projekt pokrenuo je 1. jula 2020. kampanju Hrana Gurmana godine kako bi pomogao malim preduzećima u BiH da se nose sa negativnim ekonomskim efektima pandemije COVID-19.

Ti efekti su navedeni u Redovnom ekonomskom izvještaju Svjetske banke za Zapadni Balkan za proljeće 2020. godine, u kojem se navodi da je pandemija imala izuzetno negativan učinak na 72 odsto ispitanih mikro preduzeća i 66 odsto malih preduzeća na Balkanu. Paralelno s tim, istraživanje javnog mnijenja koje je proveo Valicon u prvim mjesecima pandemije, pokazalo je da čak 85 odsto potrošača u BiH vjeruje da bi trebalo kupovati domaće proizvode, 72 posto je reklo da ih već kupuje više, dok ih je 50 odsto izrazilo spremnost da plati više za domaće proizvode.

Ovi podaci su bili vrijedni pažnje i na njih se trebalo reagovati. Kampanja je prvobitno imala za cilj promociju 100 proizvođača visokokvalitetne hrane i prirodne kozmetike, deset specijaliziranih maloprodajnih trgovina koje nude ove proizvode i deset restorana koji u svojoj kuhinji koriste lokalne proizvode. Kampanja im je trebala pomoći u komunikaciji sa postojećim kupcima, te da privuku nove kupce i povećaju prodaju. Javni poziv malim preduzećima da se pridruže kampanji objavljen je 6. jula….

Tokom prav tri mjeseca, od 1. jula do 25. septembra, kampanja je premašila svoje planove i obuhvatila je ukupno 146 malih preduzeća, uključujući 109 proizvođača visokokvalitetne hrane, 20 prodavnica i 17 restorana. Kampanja se odvijala na pet kanala društvenih mreža, uključujući Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter i YouTubeDoseg prve faze kampanje je premašio 650.000 ljudi.

Prva faza kampanje Hrana Gurmana se sastojala od dnevnih objava na društvenim mrežama, njih 92, 14 viralnih videa, 13 priča i saopćenja za javnost, te pet nagradnih igara. Kampanja je također uključivala interaktivnu mapu Hrana Gurmana i Poslovni katalog proizvođača gurmanske hrane i prirodne kozmetike, maloprodajnih trgovine i restorana. Mapa Hrana Gurmana je posjećena više od 4.800 puta, dok su videozapisi pregledani preko 61.000 puta.

Prva faza Hrana Gurmana je dala rezultate. 74 odsto malih preduzeća koje su sudjelovale u analizi utjecaja kampanje izjavilo je da su zadovoljni kvalitetom kampanje i sadržajem njenih promotivnih objava, dok je više od 50 odsto njih reklo da im je u prosjeku prodaja u razdoblju od jula do septembra porasla za 11,5 posto, u odnosu na period april-maj 2020.

Čak 84 odsto ispitanika reklo je da kampanju treba nastaviti, što se i desilo. Druga faza kampanje Hrana Gurmana počela je 1. decembra 2020., tik pred prazničnu sezonu kako bi još jednom skrenula pažnju potrošača u BiH na lokalne delicije i male biznise koji ih proizvode.

Pored već 146 uključenih proizvođača, trgovina i restorana, druga faza kampanje je uključila 56 novih proizvođača i 13 restorana čime je broj promovisanih malih biznisa dosegao 215.

Kampanje je nasatviti koristiti sve postojeće kanale na društvenim medijima te je razvila i web stranicu www.hranagurmana.ba

Već korišteni komunikacijski alati obogaćeni su mini-kampanjama koje su promovisale žene i mlade poduzetnike, te inovatore.

Tokom druge faze kampanje objavljeno je još osam video sadržaja, isti broj priča i novosti, te 125 dnevnih objava na društvenim medijima. Kroz drugu fazu kampanje, njen  doseg se popeo na više od 970.000 ljudi, kampanja je dobila 3.500 hiljade vjernih pratilaca, a mapa Hrana Gurmana je zabilježila 14.000 posjeta. Katalog biznisa je zabilježio 41.700 kilova, tj. pretraga za informacijama o malim biznisima.

Druga faza kamanje Hrana Gurmana privedena je kraju 19. aprila 2021. kada je kampanja prešla u ruke lokalnih aktera, Udruženja PROI i Agencije Balkantina.

Testimonials

Sretni Vlasnici biznisa

Tokom tri mjeseca, od 1. jula do 25. septembra, kampanja je premašila svoje planove i obuhvatila je ukupno 146 malih biznisa, uključujući 109 proizvođača, 20 prodavnica i 17 restorana.

Kontakt

Priče i saopštenja za javnost

Video