Novosti

USAID/Sweden Projekt razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II) i Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH) održale su danas u Sarajevu informativni sastanak, na kojem su data pojašnjenja za Javni poziv za podršku ekonomskom osnaživanju žena kroz dodavanje vrijednosti u sektoru ljekovitog i aromatičnog bilja i meda, te Javni poziv za poboljšanje konkurentnosti kroz dodavanje vrijednosti u sektoru voća i povrća.

Zamjenica direktora USAID/Sweden FARMA II projekta Meriha Manojlović pojasnila je da su grantovi namijenjeni za privatni sektor, a ne za fizičke osobe, mada su dostupni i za fizičke osobe kroz njihove organizacije otkupljivača, udruženja i zadruga.

- Grantovi su u vrijednosti do 50.000 dolara, a obavezno je učešće u iznosu od najmanje 1:1 - kazala je Manojlović, dodajući da finansiraju sve aktivnosti koje vode do povećanja konkurentnosti, i to izvoz, promet, povećanje prihoda i zapošljavanje. Napomenula je da je današnji sastanak samo jedan u nizu od informativnih sastanaka koje će organizirati kako bi privatnom sektoru objasnili kompletnu proceduru vezanu za apliciranje za grantove.

Svi zainteresovani ovdje mogu preuzeti prezentaciju sa ovog sastanka, kao i zabilježena pitanja i odgovore.

Direktorica Sektora privrede u VTKBiH Ognjenka Lalović podsjetila je da VTKBiH od samog početka podržava projekt USAID/Sweden FARMA II. Istakla je da je za ovu zajedničku saradnju značajno to što se njihove aktivnosti podudaraju u mnogo oblika, pojasnivši da je u pogledu poljoprivrednog sektora intencija i VTKBiH i USAID/Sweden FARMA II podizanje konkurentnosti privrede BiH, prije svega imajući na umu nivo razmjene.

Lalović je napomenula da BiH u sektoru ljekovitog i aromatičnog bilja i meda te prerade voća i povrća bilježi konstantan porast izvoza, ali da nažalost u velikoj mjeri izvozi svježe i poluprerađene proizvode, iz razloga što prerada još uvijek nije na nivou na kojem bi trebala biti.

- Deset posto izvoza u segmentu voća i povrća su prerađevine, sve ostalo ide svježe. Tu imamo takozvanog prvenca izvoza - malinu, ali fokus budućih aktivnosti treba biti na podizanju konkurentnosti, kako bi ojačali što veću finalizaciju i diversifikaciju proizvoda - istakla je direktorica Sektora privrede u VTKBiH.

Izvor: Biznis.ba / FENA