Novosti

Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je Ecomedico d.o.o. micara u dobivanju HACCP-a i ISO standarda.

Adnan Čučuković, iz Ecomedico-a iz Sarajeva, želi doprinijeti tom vrlo pozitivnom trendu. Posao, koji on i njegova supruga vode zajedno, proizvodi preparate od meda, prirodnu kozmetiku, i zdravu hranu i dodatke hrane. Tokom proteklih šest mjeseci, Sweden/USAID FARMA II projekat pomogao im je u provedbi HACCP-a i ISO 22000, međunarodnih standarda sigurnosti hrane, te ISO 22176-GMP standarda, koji se odnosi na dobre proizvođačke prakse.

Međunarodni standardi za međunarodna tržišta

"Mi sad prodajemo isključivo na tržištu BiH," kaže Adnan. "U 2019, obrađivali smo nekih šest tona meda, a naš spektar proizvoda uključuje i 50 preparat i dodataka prehrani, i sedam različitih proizvoda iz segmenta prirodne kozmetike."

Ecomedico proizvodi u dostupni u preko 110 prodavnica i apoteka širom zemlje. Oni također imaju svoj dućan u Sarajevu i primaju online narudžbe, ali oni žele proširiti svoje poslovanje.

"Već smo dobili upite o našim proizvodima iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, kao i iz Saudijske Arabije i Katara. Uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, prošlog oktobra smo izlagali na beogradskom Food Show-u (Belgarde Food Show – BFS), gdje smo razvili kontakte s potencijalnim kupcima iz Kanade," pojašnjava Adnan i dodaje: "Sa HACCP-om i novim ISO standardima, sad će nam biti lakše da dobijemo pristup tim tržištima."

Rast proizvodnje i izvoz

Prema riječima Adnana, Ecomedico trenutno ima ugovore sa devet pčelara u BiH, od kojih kupuju med. Provedba procedura koje propisuju tri standarda pomoći će im u daljnjem unaprjeđivanju kvaliteta njihovih proizvoda i obezbijediti daljnje sigurnosne garancije.

"Već četiri godine smo aktivni na BH tržištu BiH. Proizvodnja kvalitetnih, siguranih i djelotvornih proizvoda za nas je bio imperativ, i nastavit će biti, "kaže Adnan. "Već smo pratili procedure koje se prepisuju HACCP-om i GMP-om. To nam je dalo dobru početnu tačku  i proces certifikacije je prošao glatko."

Adnan naglašava da će provedba HACCP-a i ISO standarda njima olakšati da dobiju sve potrebne potvrde iz veterinarske službe, što je također jedan od uslova za izvoz.

"Naši naredni koraci su da počnemo sarađivati sa više pčelara i povećavati količine meda koje kupujemo, te samin tim  i količine naših proizvoda. Rad sa većim količinama meda će nam omogućiti i dalju diverzifikaciju  proizvode. Sve ovo bi nas trebalo učiniti mnogo konkurentnijim na stranim tržištima i željno iščekujemo početak izvoza, "kaže Adnan.

"Nadamo se da će Sweden/USAID FARMA II projekt biti u mogućnosti da nas  podrži i u tom pogledu," zaključuje Adnan.