Priče o uspjehu

Sweden/USAID FARMA II je podržao rad udruženja pčelara "Propolis" iz Bužima

Šefket Isaković je penzioner iz Bužima. Pčelarstvom se bavi već petnaest godina, a 2009. je okupio pčelare sa područja ove krajiške općine, sa kojima je uspostavio Udruženje pčelara „Propolis“ Bužim.

„Osnovali smo udruženje koje danas broji 130 članova, od čega njih 75 radi aktivno na prikupljanju i plasmanu meda, rojeva, matica i ostalih pčelinjih proizvoda. Udruženje radi na projektima i izgradnji pčelarskog doma, na saradnji poljoprivrednim proizvođačima pomoć pčelarima,kao i upoznavanje građana o značaju pčele i pčelinjih proizvoda“, pojašnjava Isaković.

U narednom periodu, udruženje pčelara „Propolis“ planira pokrenuti liniju za proizvodnu satnih osnova, te za organizaciju pčelarske škole s ciljem povećanja članstva i stjecanja novih znanja o pčelarstvu. Pored toga, u saradnji sa Sweden/USAID FARMA II projektom organizuju treninge te planiraju novo učešće na Sajmu pčelarstva u Beogradu.

„Zahvalni smo na saradnji sa Sweden/USAID FARMA II projektom. Pčelarstvo je sektor u koji vrijedi ulagati, jer može osigurati radna mjesta, dodatne prihode, ali i ponuditi proizvode koji mogu biti konkurentni na tržištu. Područje Bužima, ali i cijelog Unsko-sanskog kantona je čista priroda, te je vrijeme da zajednica prepozna potencijal za proizvodnju zdrave hrane“, zaključuje Isaković.