Novosti

AlmaDerm odgovara na COVID-19 pandemiju; Sweden/USAID FARMA II projekt im pomaže da ispune međunarodne standarde.

Saradnja između Gorske službe spašavanja (GSS) i proizvođača organske kozmetike, AlmaDerm, može zvučati čudno sve dok se ne stavi u kontekst odgovora na COVID-19 pandemiju.

Po izbijanju pandemije, AlmaDerm iz Kladanja, je počela proizvoditi i donirati sredstva za dezinfekciju i antiseptike bazirane na alkoholu, a volonteri GSS-a su ih dostavili ugroženima, uglavnom starijim osobama i drugim ranjivim grupama.

Tradicija i dobra volja

“Mi smo porodični biznis sa nekih deset godina tradicije u proizvodnji organske kozmetike,“ kaže Haris Čamdžić iz AlmaDerma.  "I prije pandemije smo proizvodili antiseptike na bazi četinara. Ali kako je Svjetska zdravstvena organizacija propisala upotrebu sredstava za dezinfekciju baziranih na alkoholu, mi smo se prilagodili i sredinom marta počeli pravit i takve.”

Malo nakon što su proizveli prvih 2.000 litara novog sredstva za dezinfekciju, AlmaDerm se uvezao sa GSS-om čiji su volonteri već pomagali najugroženijim među nama, tako da je GSS antiseptike do sada dostavio na 200 adresa.

Ali priča se ovdje ne završava. “Mi i dalje doniramo antiseptike kako nam iz GSS-a pristižu informacije o potrebama ljudi. Također smo donirali Domu zdravlja Vogošća, preko Udruženja Haber, kao i drugim ustanovama.  I u samoj radnji smo donirali nekih 200 do 300 komada,“ objašnjava Haris.

Pored ovoga, a kako bi svoje proizvode učinili pristupačnijim, snizili su cijene svih higijenskih proizvoda za 20, a svih ostalih za 10 odsto.

Prodaja i izvoz

Dok je proizvodnja AlmaDerma bazirana u Kladnju, njihove domicilne trgovine se nalaze u Sarajevu. Dvije od tri radnje su morali zatvoriti, dok jedna radi po skraćenom vremenu. Ali ovdje uskaču Facebook, Instagram i njihova online prodavnica. Oni su aktivni na društvenim medijima koje koriste za promociju, te na njima organizuju nagradne igre, a ljudi osvajaju besplatne proizvode.

"Obično online prodamo nekih 20 odsto proizvoda, ali mislim da će se to vremenom povećati. Otvorili smo radnju u Global Village-u u Dubaiju i u Rijadu. Pored toga, radimo na certifikatima za izvoz u EU za 11 naših proizvoda, tako da bi se online prodaja mogla odnositi i na ova tržišta,“ kaže Haris.

AlmaDerm trenutno izvozi skoro 30 odsto njihovih proizvoda, ali će nastojati izvoz podići na 80 odsto.

Sweden/USAID FARMA II projekt im u tome i pomaže. Projekt im je obezbijedio sušnicu i mašinu za rezanje bilja, a pruža im podršku u ispunjavanju međunarodnih standarda kvaliteta. Kada su tek počinjali sa poslovanjem u 2013. godini, raniji projekat kojeg su finasirali Vlada Švedske i USAID ih je opremio destilatorom za ulje, što im je omogućilo proizvodnju prvih sapuna. Oni sada tu podršku prenose na lokalne zajednice.