Novosti

"FojnicaMILK" i "Voćko i povrćko" podržani od USAID/Sweden FARMA II projekta

Admir Osmanović je pokrenuo „Voćko i povrćko“ u Fojnici prije dvije godine, nakon skoro deset godina rada u poljoprivredi. Njegova ideja vodilja bilo je pokretanje prerade na tradicionalni način, fokusirajući se na prodavnice zdrave hrane i povezivanje sa kupcima širom zemlje.

„Pokrenuli smo posao, te danas imamo sirupe, džemove, sokove, radimo svježe povrće u marinadi. S vremenom smo razvili naš koncept, koji je postao prepoznatljiv. Kupci dolaze do nas preko preporuke, radimo besplatnu dostavu, i nudimo zdrav proizvod. U narednu srijedu, 26. decembra, dolazimo opet na Sarajevo Holiday Market, te se nadam da će građani Sarajeva prepoznati kvalitetu naših proizvoda“, pojašnjava Admir.

„Voćko i povrćko“ nije jedini predstavnik fojničkih poljoprivrednih proizvođača koji je ove godine imao priliku da se predstavi u Sarajevu uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta. Razgovarali smo i sa predstavnicima „Fojnica Milka“, koji su također učestvovali na Sarajevo Holiday Marketu.

„Mljekara FojnicaMILK je osnovana u Fojnici, kraju poznatom po čistoj prirodi i ljekovitim termalnim izvorima. Daleko od industrije i bilo kakvih zagađivača, naše krave pasu ljekovito bilje i daju mlijeko vrhunskog kvaliteta i arome. Svi proizvodi proizvedeni su na tradicionalan i potpuno prirodan način, bez dodatka konzervansa. Iz ponude izdvajamo svježi sir, dimljeni masni sir, masni sir, kajmak, i papriku u pavlaci“, poručuje Nermin Omanović iz „Fojnica Milka“.