Priče o uspjehu

"Tim-Med" učestvuje u promocijama koje je podržala USAID/Sweden FARMA II u sklopu Sarajevo Holiday Marketa

Idriz i Fatima Gerzić se bave pčelama i ljekovitim biljem već godinama u Bosanskoj Krupi. Dug put ih nije spriječio da ove godine predstave svoje proizvode na Sarajevo Holiday Marketu. Njihova kompanija "Tim Med" je prepoznatljiva po organskoj proizvodnji te širokoj paleti proizvoda. "Svi proizvodi koji se nalaze u njihovoj ponudi dobiveni su isključivo iz vlastite proizvodnje. Metode obrade su mehaničke ili galenskog tipa, čime se isključuju termička i hemijska obrada u želji da se u najvećoj mogućoj mjeri sačuvaju sva korisna, prirodna svojstva sirovina koje upotrebljavamo", pojašnjava nam Fatima.

 "Izuzetno je važno raditi na zakonskoj regulativi koja će olakšati i osigurati jednostavniji pristup podsticajima za organsku proizvodnju. Korak naprijed je i planirano uključivanje organske proizvodnje u raspodjelu podsticaja u narednoj godini. Mi smo ponosni na našu organsku proizvodnju, osigurali smo i HALAL certifikat, to su temelji za ostvarivanje povjerenja kod novih kupaca širom zemlje. Planiramo rast i nova ulaganja. Dolazi nam presa za hladno cijeđenje ulja, a planiramo i nabavku novog ekstraktora, kojim je moguće izvlačenje znatno većeg segmenta ljekovite vrijednosti bilja", dodaje Fatima. 

"Imamo svoj pčelinjak, uzgajamo ljekovito bilje. Sada skoro 150 košnica. Ja radim na pribavljanju sirovine, oko pčela. Podijelili smo zadatke među sobom, i uvijek je zadovoljstvo doći i predstaviti sve urađeno na sajmovima i ovakvim okupljanjima. Imamo dosta narudžbi iz Sarajeva, pa onda gledamo da uklopimo ove posjete i sastanemo se sa mušterijama koje godinama rade sa nama", napominje Idriz.

"Zahvalni smo podršci USAID/Sweden FARMA II Projekta, kako kroz programska sredstva, tehničku podršku, tako i kroz prilike poput ove, da predstavimo naše proizvode na događajima u Sarajevu. Imamo prodajni prostor u Bosanskoj Krupi, redovni smo u Bihaću i našoj regiji. Kvalitet naših čajeva, preparata, meda, već se prepoznaje u našem kraju, a ovo su prilike da nas prepoznaju i znatno šire", zaključuje Fatima.