Novosti

Širenje korona virusa posljednjih nekoliko sedmica mijenja način života u Bosni i Hercegovini i širom svijeta, a svi se suočavaju s velikim izazovima. Mnogi mali biznisi u BiH se, zbog drastičnog smanjenja potražnje roba i usluga, bore s neočekivanim poteškoćama u radu, .

Gastro-kulturološka agencija "Balkantina" iz Sarajeva je pokrenula kampanju pod nazivom "Kupuj Kod Malih", radi promoviranja kupovine domaćih zanatskih proizvoda i pomoći malim bh. tvrtkama da prežive krizu.

U okviru te kampanje stanovništvo pozivaju da kupuju proizvode od malih biznisa i dijele svoje doživljaje i slike, uz hashtag #KupujKodMalih.

Vlasnike malih biznisa pozivaju i da učestvuju tako što će koristiti hashtag #KupujKodMalih na svojim objavama na društvenim mrežama - Facebook, Instagram i Twitter.

– Ovo je neizvjesno vrijeme za sve nas, važno je da učinimo sve što možemo da bismo podržali naša lokalna poduzeća i njihove zaposlenike. Kampanjom "Kupuj Kod Malih" želimo motivirati stanovništvo da pomogne malim biznisima kupovinom njihovih proizvoda. Mi smo svi zajedno u ovoj krizi i samo zajedno je možemo preživjeti. U ovo vrijeme važnije je, više nego ikad prije, kupovati lokalno i podržavati zajednicu u kojoj živimo – rekli su za Fenu iz "Balkantine", prodavnice gurmanskih bh. proizvoda.

Navode spisak od 12 biznisa iz Sarajeva koje je moguće podržati odmah, a tokom kampanje taj spisak će se redovno dopunjavati. Ističu mogućnost dostave kupljenih proizvoda.

Uz "Balkantinu", prodavnicu gurmanskih bh. proizvoda, na tom spisku je i "Svijet Organskog Čaja Franz & Sophie", organski čajevi; "Petrakija wine&life", vinoteka koja nudi bh. vina, sireve, med i čokolade; "Delikatesa" nudi domaće, kvalitetne, zdrave, svježe i organske namirnice; a "Choco_Val" ručno rađene bombone od belgijske čokolade i prirodnih sastojaka bez umjetnih aroma.

Na spisku je i "Kantar Homemade", mala kućna radinost koja se bavi proizvodnjom ekstra djevičanskog, hladno prešanog maslinovog ulja te gourmet sirupa, marmelada i slatka od sezonskog voća; "Sherbetlook", prirodni sokovi s okusom bh. tradicije; "Kuća Zdrave Hrane", prodavnica bh. proizvoda. "Dedina Magaza" nudi meso, mlijeko, tjestenine, proizvode od voća i povrća; "Špajz" je prodavnica u kojoj se mogu pronaći proizvodi domaćih proizvođača; "Falitidaska, Studio 59" ima unikatne ručno izrađene kuhinjske daske, a na spisku je i "Gelender – Mega" mikro kraft pivara.

Izvor: FENA / Biznis.ba