Priče o uspjehu

Nakon što je Udruženje dobilo grant sredstva od Sweden/USAID FARMA II, krenule su u realizaciju projekta „Novim tehnologijama do novih tržišta“, u saradnji sa udruženjem „Vizija“ iz Doboja. Organizovane su obuke za proizvodnju prirodnih sapuna i krema od ljekovitog i aromatičnog bilja.

Udruženje žena „RUKA“ Kalošević, osnovano je početkom 2012. godine sa ciljem da kroz svoje aktivnosti što više osnaži žene tog kraja. Ravnopravnost, bolji položaj žena u lokalnoj zajednici i jednake prilike za zapošljavanje su samo od nekih ciljeva na kojima Udruženje „RUKA“ intenzivno radi. Predsjednica Udruženja, gospođa Suada Mujkić, nam je detaljnije predstavila njihov rad. „Na samom početku nam je pomogao projekat USAID/Sweden FARMA vezano za plantažni uzgoj ljekovitog bilja. Danas, na površini od 20 dunuma, uzgajamo neven, mentu, bosiljak, macinu travu, artičoku i ehinaceu, koje u svojoj sušari prerađujemo u suhu biljnu masu i plasiramo na tržište kao sirovinu za dalju preradu ili čajeve koji se predstavljaju i promovišu na sajmovima, kako na području Općine Tešanj, tako i cijele Bosne i Hercegovine. Dio članica prihode ostvaruje putem prodaje voća i povrća iz intenzivne plasteničke proizvodnje, kao i njihovim prerađevinama. Pčelarstvom smo se počele baviti nakon uspješne obuke također kroz projekat USAID/Sweden FARMA. Sada imamo 20 košnica sa pčelama i pratećom opremom.“  Suada je svojim djelovanjem u lokalnoj zajednici uspjela da se izbori za bolji položaj uzgajivača ljekobilja koji sada od opštine dobijaju poticaje za proizvodnju. Sedam članica ovog udruženja su registrovane kao poljoprivredni proizvođači, a borba za ekonomsko osnaživanje žena se nastavlja i kroz obuke na temu registrovanja za žene koje se bave bilo kojim oblikom proizvodnje, kako bi dobile pravo na poticaje.

Nakon što je Udruženje dobilo grant sredstva od Sweden/USAID FARMA II, krenule su u realizaciju projekta „Novim tehnologijama do novih tržišta“, u saradnji sa udruženjem „Vizija“ iz Doboja. Organizovane su obuke za proizvodnju prirodnih sapuna i krema od ljekovitog i aromatičnog bilja. To je za članice Udruženja koje već imaju iskustvo u oblasti branja, prikupljanja i sušenja ljekovitog i aromatičnog bilja veliki korak kojim se ide od proizvodnje sirovine do stvaranja finalnog proizvoda veće vrijednosti. Učesnice koje uspješno završe ove obuke će biti osposobljene da samostalno prave proizvode na bazi ljekovitog i aromatičnog bilja, meda, polena i propolisa. Nakon ovih, slijede treninzi iz oblasti socijalog poduzetništva, komunikacija i prodaje, društvenih mreža, kao i web promocije. Obuke i angažman u lokalnoj zajednici im pomažu da steknu samopouzdanje, postanu konkuretnije na tržištu rada i prodaje što će im povećati šanse za zaposlenje ili pokretanje vlastitog biznisa. Porastom prihoda žena u ruralnim područjima jača i njihov socijalno-ekonomski položaj u zajednici. „Planova za budućnost imamo puno, a prvi na kojem radimo je da registrujemo zadrugu.“ Suada je inspiracija ženama u njenom okruženju. I sama se bavi proizvodnjom bilja, voća i povrća, aktivna je u udruženju pčela „Pčela“, a i njen angažman u nevladinom sektoru ne ostavlja previše slobodnog vremena. Na pitanje kako sve uspijeva kaže: „Tajna je u ljekovitom bilju.“

Najmlađa članica Udruženja je dvadesetrogodišnja Amina Delić. Trenutno nezaposlena Amina, koja je po zanimanju farmaceutska tehničarka, je odlučila da svoj hobi pravljenja sapuna podigne na viši nivo.  „Teoretske i praktične obuke pravljenja sapuna i krema su prilika da od iskusne predavačice naučim male tajne zanata pomoću kojih ću usavršiti svoju proizvodnju. Planiram da nastavim sa daljim usavršavanjem i u oblastima oglašavanja i prodaje kako bih sve ono što proizvedem mogla i da prodam. Također, trebamo raditi na jačanju našeg Udruženja jer samo udružene možemo postići više.“, kaže nam Amina.

Jedna od članica Udruženja „RUKA“ je Begović Zurijeta koja je zbog ljubavi, davno iz Teslića, došla u Kalošević. Po zanimanju trgovkinja, u Udruženju je od samog osnivanja. U njenom domaćinstvu dan počinje jako rano. Briga o kravama, pčelama, rad na uzgoju ljekovitih i aromatičnih biljaka i briga o porodici zahtijevaju veliku posvećenost, ali vrijedna Zurijeta nađe vremena da se bavi i proizvodnjom. Od viška mlijeka pravi sir, sakuplja med, voće prerađuje u ukusne pekmeze i sokove, a potražnja za njenim čajevima je velika. „Odlučila sam da krenem na obuku za pravljenja krema i sapuna jer želim da usavršim kreme za pomoć kod određenih bolesti kao što su išijas, reuma i kostobolja. Nažalost, dosta ljudi koje znam ima neke od ovih problema i željela bih da pomognem koliko mogu.“ Pored svega navedenog Zurijeta se bavi i slikanjem na foliji.

Osim rada na poboljšanju socijalno-ekonomskog položaja žena, u Udruženju rade i na očuvanju i promociji bosanske kulture i tradicije. Vrijedne žene se bave izradom tradicionalnih rukotvorina, pripremom tradicinalnih jela i aktivnom promocijom tradicije na sajmovima i izložbama. Sve zainteresovane članice imaju priliku da od osposobljenih edukatora nauče vještine krojenja i šivanja.