Novosti

Kao odgovor na COVID-19 pandemiju preduzeće LJBILJE d.o.o. je počelo proizvoditi sredstvo za dezinfekciju ruku, oko brendiga im je pomogao Sweden/USAID FARMA II projekt

Nakon početka COVID-19 pandemije, često dezinfikovanje ruku je postalo obavezno. Ali, zbog velike potražnje do antiseptika je nekada teško doći.

Kao odgovor na COVID-19, i u nastojanju da zadovolje potrebu za antisepticima, proizvođač organske kozmetike LJBILJE iz Ljubinja, počeo je proizvoditi antiseptik koji radi dvije stvari: dezinfikuje ruke i istovremeno njeguje kožu, što je veliki plus u ovoj situaciji.

No, mnogo važnije, proizvodnja ovog novog antiseptika će smanjiti postojeću nestašicu na tržištu i većem broju ljudi omogućiti da nabave, ovaj sada neophodan, proizvod. Kao društveno odgovorno preduzeće, LJBILJE je već doniralo određene količine antiseptika svojim radnicima, jednom dijelu poslovnih partnera, a realizovana je i veća donacija za Dom zdravlja u Ljubinju.

Brz razvoj i ubrzana procedura odobrenja

Slobodanka Popović iz LJBILJA, koje inače proizvodi 250 različitih artikala od organskog ljekovitog i aromatičnog bilja, te u procesu angažuje nekih 25 farmera i 100 skupljača bilja, kaže da su oni u ovoj vrtoglavoj situaciji morali brzo reagovati.

“Nismo imali puno vremena za razmišljanje. Kako se korona virus počeo širiti, gotovo da je nestalo antiseptika i sredstava za dezinfekciju. Pošto smo, između ostalog, i proizvođač organske kozmetike, i kako znamo proizvesti antiseptik, osjetili smo potrebu uraditi nešto.“

“Antiseptik nije bio na listi naših proizvoda, i čim smo razvili formulu kontaktirali smo Ministarstvo zdravstva Republike Srpske kako bismo dobili odobrenje za proizvodnju i prodaju ovog novog proizvoda.” Slobodanka naglašava da je Ministarstvo brzo reagovalo i izašlo preduzeću  u susret,  i da su odobrenje dobili po ubrzanoj proceduri.

Hrani kožu i odlično miriše

LJBILJE čini antiseptike ugodnim za korištenje jer su ih obogatili hidrolatima (cvjetna vodica) od lavande, žalfije i smilja, kao i glicerinom, što im daje odličan miris, te ih čini hranjivim za vašu kožu.

“Kada je sve ovo počelo, mi smo baš uz pomoć Sweden/USAID FARMA II projekta počeli razvijati nove etikete za naše proizvode, kao i online marketing. Tako smo uz njihovu pomoć brzo dizajnirali i etikete za naše nove antiseptike, a početkom aprila smo napravili prve isporuke,” kaže Slobodanka.

LJBILJE je o dostupnosti novog proizvoda obavijestilo svoje stalne kupce, uključujući apoteke i prodavnice, i narudžbe počinju pristizati. Oni sada dnevno mogu proizvesti par hiljada antiseptika u pakovanjima od 100 ml do 1 litra.

Tokom 2017. godine Sweden/FARMA II projekt podržao je LJBILJE u nabavci vakuumskog homogenizatora, vodenog kupatila i dozera, kako bi se povećala proizvodnja i izvoz krema i losiona, te angažovalo više farmera i skupljača bilja u procesu proizvodnje. Prijašnja podrška je zasigurno pomogla da se LJBILJE pripremi za situacije kao što je ova.