Priče o uspjehu

Saznajte više o radu i rezultatima kompanije "Greens" te njihovoj saradnji sa Sweden/USAID FARMA II projektom.

Na Sarajevo Holiday Marketu nas dočekuju Smajo, Amerita i Kerim. Oni učestvuju u promociji proizvoda iz organske poljoprivredna proizvodnje koju razvija kompanija “Greens”, pokrenuta kroz program ProReha – Centar za osposobljavanje, prekvalifikaciju i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom. Projekat uspješno uključuje osobe sa invaliditetom u procese rada u poljoprivredi. Ovaj tim mladih ljudi je odlučan raditi na osiguranju zapošljavanja, te su fokus našli u uzgoju mikropovrća i začinskog bolja, koje se uglavnom koristi za salate i kao dodatak jelima.

“Radimo dodatke hrani, začine, sada je aktuelna i Božićna pšenica. U Hotonju imamo staklenik, radimo tokom cijele sezone. Uspjeli smo izaći s našim proizvodima u Mercator. Naredna faza je veći rad sa sušenim povrćem, začinskim i ljekovitim biljem, čemu bi nam pomogla nabavka nove sušare. Ono što je najvažnije, radimo koristan rad i imamo društvo u poslu. Pomažemo novim korisnicima. Radim na sađenju i održavanju, a evo danas smo tu zaduženi za promociju i prodaju”, pojašnjava nam Kerim Mašala, zaposlenik i učesnik programa “Greens”.

“Greens” ima staklenik od 25 kvadrata i plastenik od 150 kvadrata, kao i prostor za cjelogodišnji uzgoj mikropovrća.

“Naše proizvode možete naći u većim tržnim centrima, a radimo dosta direktno sa kuharima i ugostiteljima, koji prepoznaju važnost i kvalitetu svježeg mikropovrća i začina. Lako nas je pronaći, po našem nazivu “Greens”, koji je i nastao kao želja i ideja našeg tima”, zaključuje Mašala.

U saradnji sa Sweden/USAID FARMA II projektom, kompanija “Greens” je predstavila svoje proizvode na Sarajevo Holiday Marketu.