Novosti

Otvaranju prisustvovali predstavnici Sweden/USAID FARMA II projekta

Danas su ministar poljoprivrede Vlade RS-a Boris Pašalić i načelnik Opštine Han Pijesak Vlado Ostojić, u prisustvu šefa Sweden/USAID FARMA II projekta Billa Maysa, otvorili Kuću romanijskog skorup kajmaka, kao rezultat zajedničkih nastojanja lokalne zajednice da osnaži žene uključene u proizvodnju kajmaka po originalnoj i tradicionalnoj recepturi, te zašititi ovog vrijednog autohtonog proizvoda.

“Postoji interesovanje iz inostranstva, te spremnost da se podrže ove aktivnosti. Ovaj proizvod je zaštićen, a otvaranje kuće je tek početak. Napravljen je prvi korak, sada je potrebno osigurati nabavku rashladnih vitrina i svega drugog što traži proces proizvodnje i prodaje romanijskog skorup kajmaka. Bićemo tu da pružimo podršku ovom važnom primjeru razvoja i značajnom organizovanju žena u ruralnoj zajednici. Pozivamo sve da daju svoj doprinos razvoju ove inicijative”, kazao je ministar Pašalić.

“Opština Han Pijesak je podržala ovaj projekat. Ovaj objekat će se fokusirati na prodaju specifičnog proizvoda, romanijskog skorup kajmaka. To nije proizvod koji je za industrijsku proizvodnju, već nešto svojestveno ovom kraju. Kroz ovo želimo osnažiti put ka razvoju jednog brenda, koji je vezan za plato Romanije i koji je poseban. Pozivamo sve da nas posjete, da obiđu naš kraj i prepoznaju vrijednost ovih aktivnosti”, poručio je načelnik Ostojić.

Sweden/USAID FARMA II projekat je podržao razvoj proizvoda, kroz pomoć u brendiranju i razvoju, te njegovoj promociji, a šef Projekta Bill Mays je naglasio važnost ovakvih aktivnosti, prvenstveno zbog potrebe podrške ruralnom razvoju, ali i osnaživanju uloge žena u razvoju poljoprivrede. Projekat uključivanja žena u proizvodnju romanijskog skorup kajmaka obuhvata 24 domaćinstva i članice sa područja opština Han Pijesak, Rogatica i Sokolac.