Poduzetnice iz Tuzle predstavile svoje proizvode na Sarajevo Holiday Marketu

USAID/Sweden FARMA II podržala male proizvođače kroz priliku da predstave svoje proizvode na SHM-u

Na jučerašnjem otvorenju Sarajevo Holiday Marketa priliku da svoje proizvode predstave imale su i žene-poduzetnice iz Tuzle, okupljene u sklopu udruženja „Bosper“ koje godinama pruža podršku poljoprivrednim proizvođačima u tuzlanskoj regiji.

„U grupi nas ima dvadesetak, te smo došle kako bi predstavile čitav niz proizvoda iz porodičnih gazdinstava. Učestvujemo na sajmovima i radimo prodaju na događajima. Jednostavno, to je dobra prilika da novi kupci prepoznaju naš kvalitet, te pronađu put za saradnju. Bosper ima bogato iskustvo rada u zajednici, te nam takva podrška otvara mogućnosti rada i nastupa na tržištu“, kazala nam je Jasmina Šehić, poduzetnica koja svoju proizvodnju fokusira na proizvode od ljekovitog bilja.

„Krenula sam sa poslom iz hobija. Uradiš jednom, pronađeš mušteriju, ljudima se svidi, krenu narudžbe i tako se posao razvija. Kupili smo zemlju u prirodi, podigli voćnjak, a onda smo se preusmjerili i na rad sa ljekovitim biljem. Mali proizvođači rade, poštuju standarde okoliša, donose siguran proizvod, koji nije prskan ili podložan različitim metodama. Vjerujem da je u tome velika šansa, u toj direktnoj vezi kupca i potrošača, iz čega se rađa povjerenje“, dodaje Šehić.

„Na Sarajevo Holiday Marketu učestvujemo u sklopu podrške USAID/Sweden FARMA II projekta. Preko dvadeset proizvođača će se smijeniti u kućici, što je dobra prilika za male proizvođače koji inače ne mogu obuhvatiti prodaju u toku trajanja cijelog događaja. Nadam se da ćemo u narednim godinama imati priliku da provedemo više dana u Sarajevu. Ljudi se interesuju za proizvode i postoji šansa. Mali proizvođači donose kvalitet, samo trebamo napraviti iskorak u distribuciji i prepoznatljivosti“, zaključuje Šehić.