Pozivi

Poziv do 4.7.2018.

Od svog osnivanja, INTERA Tehnološki Park kontinuirano implementira projekte čije aktivnosti značajno doprinose unapređenju gospodarskih sektora u regiji stavljajući poseban naglasak na korištenje naprednih tehnologija. Jedan od takvih projekata je projekt AgroTECH koji se implementira u okviru USAID/Sweden Projekta razvoja tržišne poljoprivrede FARMA II financiranog podrškom američkog i švedskog naroda, a kroz čije aktivnosti INTERA Tehnološki Park želi omogućiti primjenu suvremenih tehnologija u poljoprivrednom sektoru s posebnim naglaskom na uzgoj smilja.

Uzgajivači smilja se suočavaju s problemom neuspijevanja gotovo polovine sadnica, a kao odgovor na ovaj problem identificirana je potreba za preciznijom agrikulturom i preveniranjem gubitaka preciznim mjerenjem. Upravo je zato INTERA TP u suradnji sa stručnjacima iz CityOS fondacije kroz ovaj projekt razvila CityOS Gro uređaj čemu je prethodilo istraživanje i intenzivna komunikacija sa uzgajivačima smilja. Ovaj uređaj omogućuje jednostavno automatsko praćenje staklenika u stvarnom vremenu, s bilo kojeg mjesta, na pametnim telefonima i računalima, putem web aplikacije. Uređaji postavljeni u staklenicima mogu pratiti bilo koju kombinaciju okolišnih faktora poput vlažnosti tla, temperature i vlage u zraku.

U sklopu projekta INTERA TP će sljedeći mjesec bespovratno dodijeliti deset CityOS Gro uređaja na korištenje uzgajivačima smilja kako bi im se omogućilo postizanje boljih rezultata u staklenicima. Prijaviti se mogu svi zainteresirani uzgajivači smilja koji posjeduju staklenike te zadovoljavaju sljedeće uvjete:
- domet WIFI mreže seže do mjesta gdje će se postaviti uređaj,
- postojanje izvora električne energije za uređaj i RPI screen (2 utičnice),
- mogućnost zaštite uređaja od djelovanja vode.


U slučaju većeg broja prijavljenih, selekcijski kriteriji će biti:
- broj zaposlenih,
- površina zemljišta,
- izvoz.


Svi zainteresirani uzgajivači se mogu prijaviti na linku do srijede, 4.7.2018. godine nakon čega će mailom biti obaviješteni o ishodu selekcijskog procesa. Postavljanje uređaja i prijenos znanja o korištenju istog provodit će se u periodu od 11.7. do 17.7.2018. godine u terminima dogovorenim s odabranim uzgajivačima. Više informacija moguće je dobiti na info@intera.ba.