Novosti

Potrošači domaću hranu sve više doživljavaju kao zdraviju opciju, a mnogi restorani u BiH se nastoje istaći tako što spremaju inovativna jela od lokalno proizvedenih organskih sastojaka.

Potrošači u BiH u sve većoj mjeri percipiraju lokalno proizvedenu domaću hranu kao svježiju, ukusniju i što je najvažnije, zdraviju opciju. Restorani ubrzano hvataju korak sa ovim trendom i sada se sve više oslanjaju na sastojke koje nabavljaju od lokalnih proizvođača.

Kampanja Hrana Gurmana, koju provodi Sweden/USAID FARMA II projekat, prepoznala je njihove napore i zato vam donosi priče o tri restorana koji su svoje poslovne modele izgradili na konstantnoj ponudi lokalne, organske i zdrave hrane na svojim jelovnicima.

Sve domaće

Žara iz duvara je restoran iz Sarajeva, čiji naziv, iako neobičan, zapravo je vrlo simboličan.  Naziv je ilustracija namjere restorana da svojim gostima ponudi jela od sastojaka koji im doslovno rastu pod prozorom, a žara je izabrana kao savršen primjer. Ovdje organski proizvedena žara služi kao osnova za razna slana i slatka jela i pića, pri čemu nije jedini lokalni sastojak na meniju restorana. Da bi istrajali u svojoj orijentaciju ka domaćim proizvodima, restoran nudi i Travnički i kozji sir domaćih poljoprivrednika iz centralne BiH, autohtoni slanutak i grah iz Popovog polja na jugu i bamiju iz Gračanice na sjeveru zemlje.

Priroda na tanjiru

U restoranu Mlin u Varešu domaćini su svjesni da ponuda jela od domaćih sastojaka znači da njihovi gosti na svojim tanjirima mogu uživati u okusima lokalne prirode. Zbog toga se njihov domaći hljeb mijesi od lokalno uzgojene organske pšenice, riba se uzima iz obližnjeg bazena, a sirevi se na stolove šalju doslovno s obližnjih farmi. Reakcije gostiju su pozitivne jer većina njih cijeni mogućnost da konzumira proizvode u čije porijeklo mogu biti sigurni.

Nove i stare tradicije

Restoran Nova tradicija iz Banja Luke već svojim nazivom nagovještava posvećenost oživljavanju stare tradicije oslonjene na lokalne izvore ukusne hrane u kombinaciji sa savremenim ugostiteljskim standardima. Ovdje riječ „lokalni“ ne znači da se restoran oslanja samo na hranu koja dolazi iz njegovog neposrednog okruženja u okolini Banjaluke. Zapravo, restoransku ponudu domaćeg i poznatog sira Trapista odlično nadopunjuju porcije jednako domaćeg hercegovačkog pršuta ili organskog džema od šljiva. U svakom slučaju, ovaj spoj lokalnih i regionalnih domaćih specijaliteta se pokazao uspješnim za restoran koji danas prima goste iz svih krajeva BiH.

Ovi su restorani samo neki od primjera sinergije postignute kroz saradnju s proizvođačima hrane iz lokalnih zajednica i želje da se zadovolji potreba potrošača za zdravom i organskom hranom. Informacije o njihovim kolegama i istomišljenicima možete pronaći na nedavno pokrenutoj web stranici Hrana Gurmana www.hranagurmana.ba koja služi kao zajednička platforma za povezivanje proizvođača i potrošača hrane u lokalnim prehrambenim lancima od farme do trpeze.