Novosti

Dobre prilike za zaštitu okoliša

U Banjoj Luci je predstavljen CARPO, izvještajno-prognozni softver, koji je fokusiran na podršku poljoprivrednim uzgajivačima i savjetodavcima. Uspostavljanje mreže meteoroloških stanica, kao i stručna podrška u razvoju sistema je urađena kroz partnersku saradnju Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske i Javnog preduzeća „Protivgradna preventiva  Republike Srpske“.

„Sistem koristi opservacije iz lokalne mreže agrometeoroloških stanica kako bi proizveo prognoze štetočina i bolesti za različite vrste kultura koje se uzgajaju u zemlji“, poručeno je na prezentaciji.

„CARPO osigurava dobivanje indikacija o tome kada je potrebno vršiti zaštitu usjeva, čime se izbjegavaju bespotrebni tretmani, te program donosi koristi smanjenja rizika u proizvodnjji, uštedu u sredstvima za zaštitu i doprinosi postizanju viših i kvalitetnijih prinosa. Važan rezultat je i smanjenje upotrebe pesticida i umanjenje štete za okoliš“, dodaju organizatori.

CARPO se koristi besplatno i može se preuzeti putem www.carpo.farm, te direktno putem Google Play kao mobilna aplikacija. Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske Stojan Marinković izjavio je da će ovaj moderni servis biti od velike pomoći poljoprivrednicima, ali i potrošačima.

"Riječ je o savremenom pristupu poljoprivredi i ovaj servis preventivno daje proizvođačima informacije o stanju i potrebama za hemijski tretman određenih kultura. Takođe, potrošači će pomoću određenih internet aplikacija moći da prate put proizvoda od njive do trpeze", rekao je Marinković.