Predstavljena analiza tržišta peradarskih proizvoda u Hrvatskoj: Velika šansa za proizvođače iz BiH!

Okrugli sto okupio lidere u peradarskom sektoru i predstavnike institucija

Danas je u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine održana prezentacija USAID/Sweden FARMA II projekta koja obuhvata istraživanje tržišta peradarskih proizvoda u Hrvatskoj. Analiza je izrađena s ciljem podrške proizvođačima iz Bosne i Hercegovine i informisanja o promjenama stanja u odnosu na 2012. godinu, posljednju punu godinu kada su bh. kompanije izvozile na tržište Hrvatske (prije njenog pristupanja Evropskoj uniji).

"USAID i Ambasada Švedske će kroz naš zajednički FARMA II projekat nastaviti da podržavaju sektor peradarstva u otvaranju novih tržišta, što će rezultirati prilikama za stotine proizvođača peradi širom zemlje", izjavio je Andrew Boegel, direktor Odjela za ekonomski razvoj Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini.

"USAID/Sweden FARMA II projekat je pripremio analizu podataka, pokazujući promjenu stanja u kategorijama koje su najrelevantnije za bh. izvoznike. Na primjer, između 2012. i 2017. godine, uvoz u kategoriji svježeg pilećeg rasjeka je porastao za 289%, dok je uvoz zamrznutog pilećeg rasjeka smanjen za 41%", dodao je Boegel.

„Bosna i Hercegovina je 2012. godine bila jedan od glavnih dobavljača peradarskih proizvoda na hrvatsko peradarsko tržište, a vrijednost izvoza je iznosila 14 miliona KM godišnje uz snažan tržišni udio - 85% ukupnog uvoza u kategoriji svježeg pilećeg mesa. Međutim, kada se Hrvatska pridružila EU taj izvoz je zaustavljen, a tržište je preplavljeno proizvodima iz drugih evropskih zemalja", zaključio je Boegel.

Ovaj izvještaj pruža daje detaljan pregled stanja na tržištu, uz prikaz ključnih distributera, postojećih dobavljača, pakovanja i informacija o cijeni. Također, ukazuje na nivo interesa različitih distributera da rade sa dobavljačima iz Bosne i Hercegovine i predlaže neke od načina za uspješan ulazak/povratak ovo tržište.