Predstavnici BiH učestvovali u prestižnom Cochran Fellowship Programu za poljoprivrednike

Studijska posjeta realizovana zahvaljujući podršci USAID/Sweden FARMA II Projektu

Predstavnici Bosne i Hercegovine proveli su dvije sedmice u SAD-u u okviru studijske posjete realizovane kroz FAS Cochran Fellowship Program, edukacijski projekat o upravljanju voćem i povrćem nakon berbe. Učesnici su imali priliku razgovarati sa ekspertima u proizvodnji i preradi, poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima svježeg voća i povrća u Sjedinjenim Američkim Državama.

“U okviru ove studijske posjete učešće je uzelo šest eksperata iz proizvodnog i prerađivačkog sektora, institucija i akademske zajednice. Cilj ove aktivnosti bio je unaprijediti tehnologije berbe, skladištenja i prerade voća i povrća, kao i pokazati nove marketinške strategije i primjenjive prakse koje doprinose dodanoj vrijednosti konačnog konzumnog proizvoda. Primjenom stečenih znanja bi se otvorila vrata bosanskohercegovačkim proizvođačima za zahtijevnija domaća i strana tržišta i potrošače”, poručuju iz USAID/Sweden FARMA II.

“Ova posjeta, koja je uključivala terenske obilaske, rad sa praktičarima i istraživačima, obuhvatila je nekoliko lokalnih zajednica u američkim saveznim državama Iowa i Michigan. Učesnici su stekli važna znanja i vještine, kontakte, a svoje znanje će dalje prenijeti radnim kolegama u BiH”, dodaju iz USAID/Sweden FARMA II.