Priče o uspjehu

Zadruga je podržana kroz aktivnosti USAID/Sweden FARMA II projekta

Crnići kod Stoca. Damir Radić vrijedno radi na porodičnom imanju. Nakon godina izazova u nastojanju da razvije biznis od kojeg može prehraniti porodicu i osigurati egzistenciju za narednu generaciju, shvatio je da šansa za napredak leži u udruživanju sa drugim poljoprivrednicima. Tako je nastala stolačka Poljoprivredna zadruga “Eko life” koja, šest godina kasnije, djeluje na području cijele Hercegovine.

“Sa osnivanjem Zadruge smo krenuli u intenzivnu proizvodnju voća i povrća, a zatim i u preradu. Danas naši proizvodi dolaze do veletržnica i maloprodajnih objekata širom zemlje, ali je svaki dan izazov i potrebno je dosta raditi na održavanju partnerstava”, kazao je Damir.

 “Povezali smo se sa razvojnim projektom USAID/Sweden FARMA II koji podržava poljoprivrednike u nastojanju da naprave iskorak ka preradi i intenziviranju proizvodnje. Nekako smo morali otkloniti određena uska grla i unaprijediti proces obrade proizvodnih površina, kao i tretman nakon berbe, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta proizvoda. Uz njihovu podršku smo realizirali nabavku hladnjače za voće i povrće, te smo nabavili traktor sa priključcima” pojašnjava Damir.

Danas proizvode ove stolačke Zadruge možete pronaći na policama marketa. Uz njihov ajvar, džemove i sokove, kao posebnost u proizvodnji ističu smokvenjak. 

“Pripremili smo ga za najzahtjevnije potrošače, koji traže prvoklasne sastojke i ekološku ambalažu. Smokvenjak je energetska slastica poznata od davnina i tradicionalni hercegovački proizvod, pripremljen od mljevenih suhih smokava, sitno sječenih oraha i badema, suhog grožda i meda od kadulje. Vjerujem da takvi proizvodi, koji imaju neku posebnost, nalaze svoje kupce i polako postaju prepoznatljivi širom zemlje”, dodaje Radić.

“Uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta uvezali smo se i sa Eko Mozaikom i Merkator tržnim centrom, gdje sada distribuiramo naše proizvode kroz njihove velike trgovačke centre u Sarajevu i Banja Luci. Idemo dalje. Moja poruka poljoprivrednicima je da budu uporni i strpljivi i da se udružuju jer tako imaju lakši pristup tržištu”, zaključuje Radić.