Podugovori

USAID/Sweden FARMA II će privremeno obustaviti planirane aktivnosti testiranja uzoraka krvi sumnjivih životinja, po osnovu ugovora vezanih za kontrola bolesti kvrgave kože i bolesti plavog jezika u oba entiteta.

U februaru ove godine, USAID/Sweden FARMA II projekat potpisao je dva podugovora (sa Veterinarskim fakultetom Sarajevo i Veterinarskim institutom Republike Srpske Dr. Vaso Butozan u Banjoj Luci) za testiranje krvi sumnjivih životinja na prisustvo bolesti kvrgave kože i bolesti plavog jezika. Ova aktivnost inicirana je s ciljem podrške relevantnim bh. institucijama u sprečavanju / kontroli širenja ovih bolesti, te s ciljem jačanja institucionalnih kapaciteta za testiranje uzoraka i dijagnostiku.

U svjetlu informacije da će Ured za veterinarstvo BiH implementirati nacionalni program vakcinacije uz podršku Delegacije Evropske Komisije u BiH, projekat je odlučio obustaviti ranije planirane aktivnosti, u iščekivanju pojašnjenja od relevantnih kompetentnih tijela (Ureda za veterinarstvo BiH i entitetskih ministarstava poljoprivrede) o implikacijama pokretanja programa vakcinacije za bolest kvrgave kože.

Dalje informacije će biti objavljene na web stranici projekta po razjašnjenju situacije.