Priče o uspjehu

Podrška projekta Sweden/USAID FARMA II je pomogla Martinu da svoju kompaniju „Soldo Mond“ podigne na viši prerade i proizvodnje novih proizvoda, pod sopstvenim brendom „Mediterranean Essentials“.

Put nas vodi do sela Broćanac u blizini Posušja, gdje nas u plasteniku dočekuju domaćin i osnivač kompanije „Soldo Mont“ Martin Soldo, i agronom Dragan Ripić. Vrijeme je za prodaju sadnica, posebno smilja i drugih aromatičnih i ljekovitih biljaka. Unatoč izazovima koje ćemo kasnije spomenuti, „Soldo Mont“ i dalje radi na inovacijama i širenju kompanije. Istražuju druge kulture, testiraju i izračunavaju sredstva potrebna za poboljšanje proizvodnje, i nastoje da što prije unaprijede  pogon za obradu ljekovitog i aromatičnog bilja.

„U 2018. godini smo proizveli jednu tonu eteričnog ulja, a prodali samo 700 kilograma, ostatak još čeka kupca." objašnjava Soldo. Danas njegova kompanija ima više od 200 kooperanata, a u kriznim vremenima je zadržao njihovu lojalnost bez puno obećanja. „Na početku smo se jasno složili da će onog trenutka kada ulje bude prodato, biti isplaćena naknada kooperantima koji su nam prodali proizvod." dodao je Soldo.

„Moj brat i ja zajedno smo radili na razvoju ove kompanije i čak smo kupili ovaj plastenik u Nemačkoj. Demontirali smo ga za dva dana, ali trebalo nam je mjesec dana da ga ponovo ovdje sastavimo.“ Martin kroz smijeh i zanimljive anegdote prepričava početke kompanie „Soldo Mont“.

Danas ova kompanija uspješno uzgaja sadnice smilja, kao i drugih ljekovitih biljaka. Dragan kaže da je potrebno eksperimentisati sa različitim vrstama, kako bi se istražilo koje druge sorte odgovaraju hercegovačkoj klimi. Nakon razdoblja u kojem se praktički prešlo sa samoniklog smilja na plantažni uzgoj, „groznica“ polako prolazi, pa su oni proizvođači koji su imali održive i realne planove i uložili u viši nivo prerade ostali u poslu. Za prerađivače je svaki oblik podrške značajan.

„Uz podršku projekta Sweden/USAID FARMA II, uspjeli smo opremiti našu destileriju.Ta podrška omogućila nam je ulaganje u unapređenje kapaciteta,  širenje proizvodnje, otvaranje tržišta, i na kraju, novi i kontinuirani rad, bilo kroz sezonske poslove, bilo kroz stalnu saradnju.“ dodaje Martin.

Dragan kaže da je rad sa ljekovitim i aromatičnim biljem često povezan samo sa smiljem, a raznovrsna proizvodnja bila bi šansa za veću konkurentnost na svjetskom tržištu. Izvoz ljekovitih biljaka u 2018. godini povećan je za 1,2 mil dolara i iznosio je više od 4 mil dolara. Međutim, struktura izvoza i dalje je nepovoljna, jer Bosna i Hercegovina eterična ulja izvozi na veliko. I proizvođači i prerađivači vjeruju da dolaze stabilnija vremena, a diverzifikacijom proizvodnje, usvajanjem modernih praksi i poboljšanjem proizvodnje, kao i lokalnom preradom eteričnih ulja u proizvode veće vrijednosti (poput prirodne kozmetike), za ovaj sektor dolaze bolji dani.