Novosti

Importanne Centar (prizemlje), Ulica Zmaja od Bosne 7, Sarajevo (od 11.00h)

Ustanovljen na inicijativu Generalne skupštine UN-a, Međunarodni dan žena na selu se obilježava 15. oktobra svake godine. Preko 60% stanovništva u Bosni i Hercegovini čini populacija koja živi u selima i lokalnim zajednicama od stotinu do nekoliko hiljada stanovnika. Oslonac razvoja u ovim mjestima je poljoprivreda. Međutim, danas su šanse da će muškarci dobiti zaposlenje u ruralnim zajednicama dvostruko veće nego što ih imaju žene. Isključivanjem žena iz ekonomije, isključujemo 50% populacije iz učešća u razvoju, inovacijama, investicijama i proizvodnji. Time ograničavamo i šansu za opći privredni napredak Bosne i Hercegovine. Ipak, postepenim koracima naprijed mijenjamo stanje.

Oko 33% korisnica podrške projekta Sweden/USAID FARMA II su žene. Svojim znanjem, vrijednim radom i upornošću osiguravaju prihode ne samo za svoju porodicu nego i lokalnu zajednicu. Možete pomoći! Podržite žene-poduzetnice, kupujte njihove proizvode, saznajte više o izazovima i potrebama koje imaju u svom radu. Jedna od četiri zaposlene žene u BiH radi u poljoprivredi. Svojim znanjem i radom dokazale da zaslužuju da zauzimaju najvažnije pozicije. One su danas oslonac i pokretač ruralnog razvoja i razvoja poljoprivrede.

Tim povodom, Sweden/USAID FARMA II organizira mini-sajam sa 11 kompanija i zadruga koje rade sa ženama iz ruralnih zajednica, na kojem će biti predstavljeni njihovi proizvodi. Sajam će se održati u Importanne Centru, a tom prilikom će za medije, pored predstavnica kompanija, govoriti predstavnici USAID-a i Ambasade Švedske.

Na sajmu će se predstaviti: EcoMedico, Halilović, LjBilje, Organlook, Family S, Kantar Homemade, COD Luna, Elmar, Zlatna kap, Klekovača i Kupres Milch.

Sajam je otvoren za javnost.