Priče o uspjehu

USAID/Sweden FARMA II Projekat podržali podizanje Agro-biznis centra Tarevci.

Nahdet Sulejmen je rođen u Tarevcima 1963. godine, te je od djetinjstva radio na porodičnom imanju na proizvodnji voća i povrća. Nahdet danas vodi poljoprivrednu zadrugu “Tarevci” u zajednici koja je postala primjer održivog povratka u našoj zemlji. “Od 2003. je krenuo rad na formiranju Zemljoradničke zadruge, te smo prvo radili na obnovi poljoprivrednih gazdinstava, a zatim smo doveli stručnjake za razvoj. Ušli smo u proces, počeli raditi na podizanju proizvodnje, od tada sve ide naprijed. Pronašli smo partnere i onda je sve krenulo naprijed”, priča nam Nahdet.  Uz podršku Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica su kupili devastiranu kuću sa 12 hiljada kvadarata obradivog zemljišta za izgradnju Agro-biznis centra Tarevci. 

“Nakon ogromnih napora, ove godine završavamo izgradnju proizvodnih kapaciteta sa linijom za sušenje, hlađenje, termičku obradu, proizvodnju cijeđenih sokova i liniju za preradu drugih vrsta tradicionalnih prehrambenih proizvoda. U toku su radovi na rekonstrukciji objekta u kojem će biti smještena proizvodna infrastruktura”, dodaje Nahdet. Već dvije godine izvoze suhu šljivu u Holandiju i strateški su se opredijelili da najmanje 80% buduće proizvodnje prehrambenih proizvoda izvoze na tržište EU i Bliskog Istoka. Na ovom putu pomogla im je pdorška USAID/Sweden FARMA II Projekta. 

“Ambasada SAD-a i USAID od 1996. pružaju kontinuiranu podršku u obnovi povratka na području opština Modriča i Vukosavlje. USAID nam je posebnu pomoć pružio u obnovi i razvoju ekonomije, tako da mi danas imamo oko 700 povratnika zaposleno u srednim, malim i mikro biznis jedinicama. Zatim su, u saradnji sa Švedskom, kroz Projekt FARMA I i FARMA II pružili značajnu pomoć izgradnji i razvoju Agro-biznis centra Tarevci, posebno kroz nabavku, opremanje i montiranje hladnjača, te linije za sušenje”, dodaje Nahdet. Za Nahdeta je ključ razvoja poljoprivrede u povećanju proizvodnje, sistemskoj edukaciji i uvođenju novih tehnologija i standarda Evropske unije. Poručuje da je nužno udruživanje u zadruge, koje također treba reformirati po uzoru na uspješne evropske primjere.

“Morate povećati produktivnost rada svojih poljoprivrednih domaćinstava, a zbog usitnjenosti posjeda morate ući u proces restrukturiranja svoje proizvodnje kroz specijalizaciju, uvođenje novih visokorodnih sorti voća i povrća, i primjenu najmodernijih proizvodnih tehnologija”, pojašnjava Nahdet. Povratnici u Tarevce rade na rekonsturkciji objekta bivšeg motela, gdje želimo napraviti biblioteku, umjetničku galeriju i zavičajnu zbirku. Obnovili su Omladinski dom još 2003., koji je danas centar kulturnog i društvenog života Modriče i Tarevaca. Već devet godina razvijaju Međunarodni sajam ruralnog stvaralaštva, obnovili su fudbalski klub i kulturno-umjetničko društvo, a mjesto je postalo prepoznatljivo i po februarskoj Ćetenijadi. Nahdet vjeruje da prostora za optimizam ima. “Šta reći na kraju, Tarevci su pokazatelj da se život može obnoviti, te želimo poslati jednu pozitivnu poruku – povratak je moguć i vrijednim radom možemo ponuditi novu perspektivu.”