Novosti

USAID/Sweden FARMA II podržao organizaciju događaja

"Tropic Centar" u Banjoj Luci bio je domaćin predstavljanja sirana „Mons Produkt“ Teslić sa kozjim sirom, ZZ Livač – Marija Zvijezda sa čuvenim trapistom, Sirana Milanković iz Prnjavora sa kravljim kriška sirom, te „RadexComerc“ iz Kneževa sa vlašićkim sirom. Događaj je podržao USAID/Sweden FARMA II projekat koji, između ostalog, podržava veće učešće poljoprivrednih proizvođača na domaćem tržištu. Tropic centar Banja Luka izabran je za domaćina jučerašnje promocije, s obzirom na to da kao domaći trgovački lanac podržava lokalne proizvođače i pomaže im da kroz svoju maloprodajnu mrežu plasiraju proizvode i lakše dođu do što većeg broja kupaca.

“Prema istraživanju sprovedenom od strane USAID/Sweden FARMA II projekta, devet od deset građana Banja Luke nije probalo sir sa medom, a rijetki su probali i druge kombinacije uobičajene u Zapadnoj Evropi i svijetu. To je bio jedan od razloga da se u ovim prazničnim danima organizuje predstavljanje novih kombinacija sa sirevima”, poručuju iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

Građani Banja Luke su imali priliku probati kozji sir, sir sa cveklom, rukolom i medom, kravlji kriška sir sa slatkom od dunja i bademima, rolat sa vlašićkim sirom i kikirikijem, trapist sir sa džemom od smokve i krekerima, i čuti za druge zanimljive kombinacije. U projekat su uključeni i poznati banjalučki kuhari Suzana Kojić i Boris Stupar, koji poručuju: „Podržavamo ovu ideju i pozivamo građane da u ovim prazničnim danima iznenade svoje nepce i probaju vrhunske domaće sireve u nekim novim kombinacijama. Sir se odlično slaže sa puno slatkih sastojaka, ali mnogi to nisu probali.“