U Bratuncu novi treninzi podrške proizvođačima jagodastog voća

USAID/Sweden FARMA II nastavlja sa podrškom proizvođačima bratunačkog kraja

USAID/Sweden FARMA II projekat i ove sezone osigurava podršku proizvođačima jagodastog voća širom zemlje. U saradnji sa međunarodnim i domaćim ekspertima nastoji se osigurati potpora za uvođenje savremenih praksi i novih tehnologija sa svim učesnicima u lancu vrijednosti poljoprivredne proizvodnje.

„Organiziramo teorijske i praktične treninge, terenske posjete 'jedan na jedan', te radimo sa proizvođačima, otkupljivačima, zadrugama, udruženjima i ostalim akterima. Ključni cilj nam je osiguranje boljeg kvaliteta kao i povećanje prinosa naročito maline koja upravo sad dospjeva na rod. Prezentacije i savjetodavne usluge su usmjerene na aktuelne izazove sa kojim se farmeri susreću, naročito kada je u  pitanju borba protiv štetočina vinske mušice i drugih aktuelnih bolesti u zasadu maline, kao i higijene kada je u pitanju norovirus. Pored navedenog, razmatraju se mjere đubrenja i zaštite za period do početka same berbe“, poručuju organizatori.

„Vinska mušica je štetočina koja se uglavnom pojavljuje u periodu kada nije dozvoljena primjena insekticida, tako da proizvođačima je od velikog značaja biotehnička mjera koja je ovom prilikom preporučena. Tokom edukacije, a i po završetku iste, proizvođači maline su aktivno učestvovali u diskusiji i pokazali zainteresovanost da primjene preporučene mjere zaštite, napominju iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

U okviru održanih treninga u Bratuncu, konsultantica Jadranka Bojić je obišla teren te je posjetila 12 malinjaka. Berba još nije počela, ali se već naziru plodovi zrelih malina. Proizvođači poručuju da imaju kvalitetan proizvod i da im ovakve posjete i treninzi omogućavaju poboljšanje prakse, što rezultira sa boljim kvalitetom i prinosima, te očekuju poboljšanja i kada su u pitanju svi ostali dugoročni odnosi sa aspekta proizvodnje maline u bratunačkom kraju.