Priče o uspjehu

Uspješne priče o ženama poduzetnicama

Adela Vileš-Bektaš, po zanimanju magistrica prehrambene tehnologije, rođena je 1988. u Bugojnu. Ostala je bez oca po završetku Gimnazije i nije bilo jednostavno savladati sve životne prepreke koje su ju pratile tokom školovanja i poslije. Mlada i ambiciozna, sa mnoštvom ideja od kojih su mnoge realizovane još tokom studentskih projekata u kojima je vodila timove koji su nizali uspjehe, nastavila je svoj aktivni rad nakon studija. 

„Još kao studentica sam bila jako zainteresovana za svoju struku, ulagala sam u dodatna obrazovanja, te stekla zvanje HACCP menadžera, koje mi je vrlo brzo postalo i prilika za nove poslove. Nastojala sam se uključiti i raditi na brojnim naučnim i stručnim radovima“, prepričava nam Adela.

Poslovna prilika joj se pružila u „Herbos Nature“, firmi u kojoj danas radi na poziciji izvršne direktorice. Kompanija, koja je prepoznatljiva po pakovanju i izvozu maline, ali i drugih plodova, ujedno je bila njena prilika i njen izazov, a danas je njena uspješna priča. Kao tehnolog i vođa HACCP tima počela je da radi u ovoj firmi 2014. godini, kada je prihvatila izazov: “da jasnu viziju vlasnika firme, zajedno sa članovima tima pretvorimo u uspješane projekate i priču koja živi”.

„Bila sam tada treći uposlenik u firmi, a danas tim na čijem sam čelu broji 25 uposlenika“, napominje Adela.

Za 5 godina aktivnog i napornog rada u planiranju, izgradnji, organizovanju i donošenju odluka, uspješno je realizirala ideje i projekti koje su podržali Sweden/USAID FARMA II i C2C programi, a kojima su povećali kapacitete za 50%, modernizovali proizvodnju. Kao kruna svega, osigurali su kvalitet proizvoda koji prepoznaju njihovi strateški kupci u Švicarskoj, Francuskoj, Njemačkoj i drugim zemljama širom svijeta, gdje ujedno predstavljaju i Bosnu i Hercegovinu.

„Kada sam 2014. godine imenovana za menadžera proizvodnje, izvršavanje poslova je počelo ličnim radom na svim pozicijama koje danas obavlja 20 uposlenika u proizvodnji. Lično sam testirala i izvršila procjene svih radnih pozicija, kako bih danas znala šta očekivati od članova tima i kako precizno dati instrukcije i opise poslova, te kreirala radne instrukcije, procedure i uputstva prilagođena djelatnosti i obimu posla“, pojašnjava svoj metod rada Adela.

Učila je i prenosila znanje u proizvodnju, često i od svojih kupaca u Švicarskoj, išla je na mnogobrojne edukacije.

„Iako su proteklih par godina sektor jagodstog voća pratile teške situacije po svim parametrima, trudimo  se da iz Herbosa dolaze samo pozitivne priče, a ključ našeg uspjeha je trud, rad i volja“, zaključuje Adela.

Projekat Sweden/USAID FARMA II je u cilju promocije žena u bh. poljoprivredi pokrenuo kampanju „One idu naprijed“. U okviru ove kampanje objavljivat ćemo pozitivne priče o ženama u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji i preradi. U puno slučajeva žene koje su neformalno, ali praktično veoma puno, angažovane na domaćim poljoprivrednim poslovima se smatraju nezaposlenim domaćicama, i samim tim su bez primanja. Sweden/USAID FARMA II kroz svoje aktivnosti promovira i ohrabruje žene da pravno registruju svoju proizvodnju i postanu dio zvanične ekonomije. Srećom, danas postoje uspješne kompanije, u vlasništvu žena ili pod vodstvom žena, koje proizvode inovativne i kvalitetne proizvode koji se prodaju kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu. Kako bismo pomogli poljoprivrednicama u njihovim nastojanjima i ohrabrili i druge žene koje su u sličnoj poziciji, FARMA II će pripremati uspješne priče koje će objavljivati i distribuirati širokoj publici.