Priče o uspjehu

Priče o uspjehu preduzetnica iz poljoprivrednog sektora. Saznaj više!

Žene u Bosni i Hercegovini mijenjaju poljoprivredne trendove i istovremeno rade na uvođenju inovacija i naprednih tehnologija. Promjene u praksi i pristupu su najbolje vidljive na njihovim primjerima. Adela Vileš-Bektaš, magistrica prehrambene tehnologije, rođena je 1988. godine u Bugojnu. Mlada i ambiciozna, sa mnogim idejama koje je tokom studentskih godina provodila kroz projekte, nastavila je sa aktivnim radom i nakon završetka studija. Prvu priliku za posao je dobila u kompaniji „Herbos Nature“ gdje trenutno radi kao izvršna direktorica. Kompanija, poznata po pakovanju i izvozu malina i drugog voća, bila je i njena prilika i izazov. Danas je „Herbos Nature“ njena priča o uspjehu.

Uspješno je realizovala ideje koje su dobile podršku kroz aktivnosti FARMA II, projekta kojeg zajednički finansiraju Vlada Švedske i USAID. „Uz podršku razvojnih aktivnosti, povećali smo kapacitet za 50% i modernizovali proizvodnju. U konačnici smo osigurali kvalitet proizvoda kojeg su prepoznali naši strateški kupci u Švicarskoj, Francuskoj, Njemačkoj i drugim zemljama širom svijeta. Iako se u posljednih nekoliko godina sektor malinarstva nalazi u teškim okolnostima, nastojimo da stvorimo pozitivne pričama koje dolaze iz „Herbos Nature“, a ključ našeg uspjeha su zalaganje, rad i spremnost da doprinesemo,“ zaključuje Adela.

Aktivnosti projekta Sweden/USAID FARMA II su tokom ove godine, na mnogo načina, obilježile inicijative za osnaživanje žena. Ovo je od posebne važnosti za poljoprivredni i sektor ruralnog razvoja. Širom naše zemlje, žene angažovanje u poljoprivredi pokazuju spremnost da prihvate modernu praksu, nauče nešto novo, uvedu inovacije u rad i unaprijede proizvodne procese.

Priča nas vodi do Amine Muharemagić, diplomirane ekonomistice iz Tuzle, koja je nakon istraživanja tržišta i saznanja da se u BiH uvoze velike količine meda odlučila pokušati pokrenuti vlastitu proizvodnju. Osnovala je firmu „BeeMed" koja se nalazi u poslovnom inkubatoru Lipnica, a osim meda bave se i proizvodnjom domaće marmelade od jabuka i jabukovog sirćeta. "Sweden/USAID FARMA II nam je pomogla u finansiranju kupovine automatske mašine za pakovanje meda s jedinicom za de-kristalizaciju meda. Kroz ovu saradnju smo također razvili i priručnik za pčelarstvo koji sadrži uputstva za dobre pčelarske prakse. Izuzetno je važno da svi u lancu vrijednosti slijede higijenske i standarde kvaliteta, jer to jedini način na koji možemo izgraditi ugled naših proizvoda,“ kaže Amina. Danas pčelarski sektor u Bosni i Hercegovini uključuje 8.000 do 10.000 ljudi, a proizvodnja meda u 2017. godini iznosila je 2.634 tone, s ukupno 405.000 košnica. Žene imaju važnu ulogu u budućem razvoju ovog sektora.

Ali priče o ženama poduzetnicama nisu samo priče o poslovanju. Priča Sabine Zekić i Desanke Nikolić, koje su u Vlasenici osnovale Udruženje žena Podrinja, potvrđuje da osnaživanje preduzetništva žena može promijeniti i širu zajednicu. „Počele smo s obukom šivanja i pletenja. U saradnji sa našim partnerskim udruženjima pokrenuli smo kurseve rada na računarima i engleskog jezika. Kako je naš rad napredovao, dodatno smo proširivale svoje aktivnosti, i shvatile smo da više pažnje treba posvetiti osnaživanju žena u ruralnim dijelovima opštine. Zbog toga smo se fokusirale na podršku ženama u biznisu“, kaže nam Desanka. Uz podršku projekta Sweden/USAID FARMA II , ove dvije žene liderke su radile na aktivnostima usmjerenim na jačanje uloge žena u procesu proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda, a kasnije i na aktivnostima poboljšanja proizvodnje maline na području Vlasenice. Ovi uspješni primjeri preduzetnica koje vode kompanije u poljoprivrednom sektoru su važna poruka budućim generacijama.

Sweden/USAID FARMA II nastavlja s naporima na većoj inkluziji kada su u pitanju žene u poljoprivredi. Tokom 15. oktobra, Međunarodnog dana žena na selu, FARMA II je predstavila aktivnosti koje su do tada bile provedene, a u cilj podrške i ohrabrivanja poslovnih žena. Uz to, žene poduzetnice iz 11 zadruga i kompanija su podijelile svoja iskustva i razgovarale o izazovima sa kojima se suočavaju, ali i predstavile svoje proizvode na prodajnom mini sajmu u Sarajevu. Ovi pozitivni primjeri i priče o uspjehu potiču daljnje angažovanje i zajedničke napore koji će osnažiti žene na selu, kao i ostale preduzetnice.

Projekat Sweden/USAID FARMA II je u cilju promocije žena u bh. poljoprivredi pokrenuo kampanju „One idu naprijed“. U okviru ove kampanje objavljivat ćemo pozitivne priče o ženama u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji. U puno slučajeva žene koje su neformalno, ali praktično veoma puno angažovane na domaćim poljoprivrednim poslovima smatraju nezaposlenim domaćicama i samim tim su bez primanja. Sweden/USAID FARMA II kroz svoje aktivnosti promovira i ohrabruje žene da pravno registruju svoju proizvodnju i postanu dio zvanične ekonomije. Srećom, danas postoje uspješne kompanije, u vlasništvu žena ili pod vodstvom žena, koje proizvode inovativne i kvalitetne proizvode koji se prodaju kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu. Kako bismo pomogli poljoprivrednicama u njihovim nastojanjima i ohrabrili i druge žene koje su u sličnoj poziciji, FARMA II će pripremati uspješne priče koje će objavljivati i distribuirati širokoj publici.